Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rangos nemzetközi katonai sportesemény a Balaton partján

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2017. november 2. 11:53

Alig néhány nap múlva kezdődik az 57. CISM Katonai Mezei Futó Világbajnokság Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban. Hazánk utoljára 2004-ben rendezett ilyen rangos katonai sporteseményt, ezért nagy jelentőséggel bír, hogy ismét a lehető legaktívabban vehetjük ki részünket a nemzetközi sportközösség munkájából.

„Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter támogatásával pályáztuk meg a futó-világbajnokság szervezését és el is nyertük. A megmérettetésre huszonhét országból összesen 337 résztvevőt várunk – többek között például Ecuadorból, Chiléből vagy éppen Indiából" – idézte fel a honvedelem.hu-nak dr. Eleki Zoltán ezredes, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvédelmi Felkészítő és Katonai Testnevelési Osztályának vezetője.

1596040812
Dr. Eleki Zoltán ezredes

Az ilyenkor szokásos előkészületekkel kapcsolatban elmondta: a legfontosabb természetesen az ideális helyszín megtalálása, ahol megfelelő talajú (homokos, füves) és hosszúságú pályát lehet kialakítani. Jelen esetben ez 2300 méter. Hozzátette: ritka az olyan helyszín, ahol a szálláshely ilyen közel esik a verseny területéhez, és ezt a nemzetközi előkészítő bizottság tagjai is kiemelték. A helyszín már jól vizsgázott néhány héttel ezelőtt a honvédség szintű futóbajnokságon.

1596040812
Az 57. CISM Katonai Mezei Futó Világbajnokságot november 3. és 7. között rendezik meg, és hazánk 15 fős csapattal képviselteti majd magát. A nyitóünnepséget szombaton tartják, amelyen dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök mond megnyitóbeszédet, majd a vasárnapi záróünnepségen dr. Simicskó István honvédelmi miniszter záróbeszédét követően díjakat ad át a nyertes futóknak.

A CISM-et, azaz a Nemzetközi Sporttanácsot (franciául Conceil International du Sport Militaire) 1948-ban alapította Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia és Luxemburg. A mára összesen 136 tagországot számláló szövetséghez hazánk 1991-ben csatlakozott. Persze aki azt hinné, hogy katonák korábban csakis csatamezőn találkoztak egymással, azt ki kell ábrándítanunk: az Első Szövetséges Erők Játékát Pershing tábornok kezdeményezésére már az első világháború után megrendezték, melyen öt földrész tizennyolc nemzete vett részt. Ahogyan múltak az évek és egyre több és több tagország csatlakozott a szövetséghez, egyre inkább magára vonta a sport szakterületén működő nemzetközi szervezetek figyelmét – ilyen például a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.
A legutóbbi Katonai Világjátékoknak 2015-ben Mung-yeong (Dél-Korea) adott otthont, ezen 105 ország képviseltette magát − további 15 ország volt jelen mint megfigyelő − 24 sportágban, melyből 5 katonai sportág volt. A 7. Katonai Világjátékoknak 2019-ben a kínai Wuhan ad otthont.

Dr. Eleki Zoltán ezredes hangsúlyozta: sokan már nagy izgalommal várják a rangos sporteseményt, melynek sikeres lebonyolítása jó alapot teremthet a jövőre szintén hazánkban megrendezendő katonai ejtőernyős- és öttusa-világbajnoksághoz is.

1596040812