Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fiatal szakértők egyeztettek a NATO jövőjéről

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2017. március 21. 17:23

A NATO Transzformációs Szemináriumához kapcsolódva fiatal szakértők egyeztettek a szervezet jövőjéről és átalakulásának lehetséges irányairól március 21-én, kedden, a fővárosban.

1596029171

A Fiatal Szakértők Napján a NATO tagállamaiból az ötven meghívott munkacsoportokban értelmezte és kereste a megoldást a NATO előtt álló jelenlegi, valamint jövőbeli kihívásokra, tendenciákra. A munkacsoportok például olyan témakörökkel foglalkoztak, mint a politikai és katonai kihívások, a jövő biztonsági környezete és az elrettentés alkalmazása.

A NATO Transzformációs Parancsnokság és a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete közös szervezésében megtartott konferencián jelen voltak – a fogadó ország képviseletében – a Honvédelmi Minisztérium, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely, valamint a NATO működésével foglalkozó civil cégek fiatal kutatói.

1596029171

Peter Gumataotao ellentengernagy, a NATO Transzformációs Parancsnokság stratégia tervezésért és elvi kidolgozásért felelős törzsfőnökhelyettese a rendezvényen kiemelte: „a mai napon önöknek egyedülálló lehetőségük van arra, hogy a konferencia ideje alatti hozzászólásaikban megosszák a NATO vezetőivel újszerű látásmódjaikat arra vonatkozóan, hogy miként lehet működni és alkalmazkodni egy nagyon komplex világban."

„Szükségünk van az önök ötleteire, a fiatalos nézőpontjukra, és arra a látásmódra, amivel a jövő vezetőinek generációjaként a ma és a holnap kihívásait és lehetőségeit szemlélik" – mondta Sir Graham Stacey altábornagy, a parancsnokság törzsfőnöke.

Vitaindító előadásában Simonyi András, a John Hopkins Egyetem Transzatlanti Kapcsolatok Központjának ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott:
„itt az ideje annak, hogy életformánkká váljon a generációk szövetsége; a demokráciák veszélyben vannak. Szükségünk van egy erősebb, rugalmasabb és élénkebb NATO-ra, és az önök mai hozzájárulása fontos ennek elérésében."

1596029171

Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna március 21-i, kedd reggeli műsorában azt mondta, a NATO-nak egyszerre két irányban, a nehézfegyverzet és a kiberhadviselés terén kell megújulnia, ezt segíti elő a budapesti tudományos konferencia is. A március 22-én, szerdán kezdődő, kétnapos transzformációs szemináriumon Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Denis Mercier, a szövetség transzformációs parancsnokságának főparancsnoka és Petr Pavel, a Katonai Bizottság elnöke mellett részt vesznek a 28 tagállam NATO-nagykövetei, a 28 katonai képviselő, valamint biztonságpolitikával foglalkozó, nemzetközileg elismert szakértők.

Ez a szövetség legnagyobb tudományos konferenciája, mintegy 350 résztvevővel, ezért Magyarországnak komoly elismerés, hogy megkapta a rendezés jogát − hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Az évente megrendezett szakmai konferencia mindig a NATO előtt álló kihívásokkal foglalkozik: ezek közé tartozik jelenleg Oroszország, az Iszlám Állam terrorszervezet és a terrorizmus, valamint a kibertér kihívásai.

1596029171

Fotó: Tóth László