Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO Erőforrás Hivatal vezetőjének látogatása hazánkban

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2017. március 21. 17:05

A NATO Biztonsági Beruházási Program (NSIP) keretében megvalósuló fejlesztésekről és Magyarország védelmi költségvetésének fejlődéséről tárgyalt hazánkban John F. Aguirre, a NATO Erőforrás Hivatalának (NOR) vezetője. Az amerikai vendég március 20-21-én látogatást tett Pápán és Székesfehérváron, ahol a nemrégiben befejezett és a folyamatban lévő fejlesztésekről kapott tájékoztatást, kiemelve az NSIP-beruházások és -források fontosságát.

Az NSIP-beruházások kezeléséért felelős szervezet vezetőjét látogatása során fogadta Sulyok János, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára is. John F. Aguirre tájékoztatást kapott a magyar védelmi költségvetés aktuális helyzetéről és a jövőbeni alakulásáról. A találkozó során az igazgató üdvözölte a védelmi költségvetés folyamatos emelését, és egyúttal kiemelte a közös költségvetésekből megvalósítható képességek szerepének fontosságát.

Ezt követően John F. Aguirre találkozott dr. Adorján Richárddal, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkárával is. A találkozó során a központi költségvetés tervezésének folyamatát, valamint az azt meghatározó makrogazdasági környezetet mutatták be.

1596029170

John F. Aguirre (balra)  és Sulyok János (jobbra)

Az MH Pápa Bázisrepülőtér fejlesztése

A pápai légibázis fejlesztése kettős céllal történik. Egyrészt a NATO-elvárás szerint a reptérnek alkalmassá kell válnia a Stratégiai Légiszállítási Képesség (Strategic Airlift Capability, SAC) tulajdonában lévő C-17 flotta fő műveleti bázisaként való működésre. Másrészt – nemzeti követelményként – a bázisnak biztosítania kell a katonai repülőgépek bármilyen időjárási körülmények közötti fel- és leszállását, illetve kiszolgálását. Az e célok érdekében szükséges beruházásokat egyrészt a NATO Észak-atlanti Tanács 2016 augusztusában jóváhagyott képességcsomagja, másrészt a kormány 1553/2015. (VIII. 7.) számú határozata alapján kell végrehajtani. A fejlesztési program összértéke 41 milliárd forint,  melyhez Magyarország 58 százalékban nemzeti forrásokkal járul hozzá.

A program már elkészült, fontosabb elemei az új repülésirányító torony és a C-17-esek kiszolgálását, valamint a települt műveleti és kiszolgáló egységek elhelyezését biztosító hangárkomplexum. Folyamatban van, és 2017 végére befejeződik a személyforgalmi (PAX) terminál kivitelezése, a közműhálózat részbeni korszerűsítése, valamint 2018-as határidővel a bázis gépjármű- és reptéri kiszolgáló eszközparkjának megújítása.

A többi beruházás előkészítésének megalapozása érdekében 2017. júliusig komplex programterv készül, amelyet követően kezdődhetnek meg a tervezési, majd kivitelezési eljárások. A program legjelentősebb, és egyben legösszetettebb projektje keretében a repülőtér futópályája közel 600 méterrel fog megnövekedni. A teljes beruházás 2022 végére készül el.

1596029170

NATO Force Integration Unit (NFIU), Székesfehérvár

A NATO több szövetséges tagállam területén úgynevezett többnemzeti vezetés-irányítási elemeket (NATO Force Integration Unit, NFIU) alakított ki. A rendszer magyarországi eleme Székesfehérvárra települt, ahol a szükséges infrastrukturális felújításokat Magyarország, a NATO-követelmények szerinti híradó-informatikai rendszer beszerzését és telepítését a NATO Híradó-informatikai Ügynökség (NATO Communications and Information Agency, NCIA) hajtotta végre. A szervezeti elem működtetése a hazai ellátási rendbe soron kívül beillesztésre került.

A kialakításra rendelkezésre álló szűk határidő miatt kiemelten fontos volt az érintett nemzetek aktív együttműködése, a feladatok összehangolása, amely a program során példaértékűen valósult meg.

Az NFIU nemzeti feladatainak kivitelezésére a vállalkozási szerződést 2016. április 18-án írták alá, és 2016 novemberében ünnepélyes keretek között a honvédelmi miniszter, valamint több magas rangú vendég jelenlétében adták át az NFIU-nak otthont adó épületet.

Az NFIU-beruházás mintegy 1,2 milliárd forintos összköltségét 78 százalékban NATO-, 22 százalékban pedig nemzeti forrásból biztosították.

A helyszíni szemle és a tárgyalások során a NATO Erőforrás Hivatalának vezetője nagyra értékelte hazánk erőfeszítéseit, amellyel részben a NATO Biztonsági Beruházási Program (NATO Security Investment Programme, NSIP) keretein belül, részben attól függetlenül, nemzeti beruházásként jelentős nemzeti forrásokkal járulunk hozzá a NATO kiemelt képességcéljaihoz.

1596029170

A székesfehérvári NFIU épülete felújítás előtt és után


Fotó: Honvédelmi Minisztérium