Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Figyelő tekintetek kereszttüzében

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2017. július 19. 11:25

Bár már javában tart a Tobruq Legacy 2017 elnevezésű többnemzeti, kis- és közeli hatótávolságú, légvédelmi rakéta harcászati gyakorlat és a Tobruq Arrow 2017 éleslövészet, a rendezvények fő napjai még hátra vannak. Az elmúlt napokban az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái komoly szakmai megmérettetésen vettek részt, ugyanis a győri alakulat NATO felajánlott MISTRAL-alegységét TACEVAL ellenőrzésnek vetették alá.

1596036326

Lassan egy hete, hogy a győri katonák megérkeztek a csehországi Hradistébe. Nem pazarolták az időt, már július 11-én megtörtént az alegység integrálása a csoportosítás szervezetébe, illetve végrehajtották a harcrendek felderítését és a rendszerellenőrzést is. Másnaptól pedig már a gyakorlatra történő helyszíni felkészülésen volt a sor. Menetkészenlét elérése, harcászati település, harcrendváltás, különböző készenléti fokok elérése és célkövetési gyakorlások váltották egymást napokon keresztül, melyek során az érintett állomány a nemzetközi környezetben mélyült el a harci munka fortélyaiban.

1596036326

Azonban míg más nemzetek tét nélkül tudtak a kiképzési esemény helyszíni felkészülésére fókuszálni, addig a győri katonáknak már július 16-án számot kellett adniuk tudásukról.
Hazánk NATO felajánlott MISTRAL-alegységének tagjai büszkén viselik a „Feladatképes" karjelzést, mely igazolja, hogy a légvédelmi rakétaalegység – a fegyverrendszer paramétereinek és nem utolsósorban az állomány felkészültségének köszönhetően – képes a NATO Integrált lég- és rakétavédelmi rendszerében történő feladatvégrehajtásra, hatékony védelmet biztosítva ezzel a különböző légi hadviselési eszközök (pilóta vezette és pilóta nélküli repülőgépek, robotrepülőgépek, helikopterek) ellen földközeli- és kis magassági tartományban, kis hatótávolságon belül.

1596036326

E felkészültséget azonban rendszeresen bizonyítani kell. A 2015 év nyarán levezetett CAPEVAL képesség-ellenőrzést követően idén ismét elérkezett az idő arra, hogy számot adjanak tudásukból. Ezúttal a harci képességet megközelítőleg valós körülmények között felmérő TACEVAL (Tactical Evaluation) program keretében mérettettek meg az alakulat katonái. A TACEVAL a szövetség által alkalmazott, hiteles értékelési és minősítési program, mely alapján megállapítható az adott alegység alkalmazhatósága, valamint a meghatározott feladatok végrehajtásának színvonala. Az ellenőrzési program három területet foglal magába, melyek közül ezúttal a művelet és az erők védelme került górcső alá. Az ellenőrzés célja felbecsülni a NATO felajánlott erők műveleti képességeit, a feladat-végrehajtást összehasonlítani a lefektetett elvárásokkal, megállapítani az esetleges hiányosságokat és szükség esetén javaslatokat megfogalmazni.

1596036326

Ennek megfelelően vasárnap hat ország tizennyolc ellenőrének jelenlétében kellett a magyar alegységnek – egy előzetesen kialakított, ám a végrehajtó állomány előtt ismeretlen forgatókönyv alapján – légvédelmi rakéta oltalmazási feladatokat ellátni a tüzelőállások felderítésétől az azonosított ellenséges légi célok imitált megsemmisítéséig. Valós rakétaindítást nem tartalmazott az ellenőrzés ezen mozzanata, vagyis a HM EI Zrt. által biztosított METEOR 3MA típusú, pilóta nélküli, sugárhajtású repülőeszközök ezúttal épségben megúszták a kalandot, azonban a gyakorlat éleslövészeti napján célanyagként szolgáló FLG-5000 típusú világító aknagránátok valószínűleg már nem lesznek ilyen szerencsések.

Noha a képességfelmérés a nemzetközi kiképzési esemény fő napjain, július 17-18-án szünetel, az ellenőrök 19-én visszatérnek, ugyanis a TACEVAL ellenőrzés értékelése az éleslövészeten elért eredmények figyelembevételével válik teljessé.

1596036327

Fotó: a szerző felvételei