Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kemény feladatok várnak az irakiakra Moszul felszabadítása után

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. július 19. 10:18

Az ENSZ iraki különmegbízottja szerint igen kemény kihívások várnak az irakiakra Moszul felszabadítása után is, és nem lesz könnyű teljesen felszámolni az iszlamista szélsőségesek jelentette fenyegetést.

Jan Kubis erről a Biztonsági Tanácsnak tett jelentést helyi idő szerint még július 17-én, hétfőn. A harcias csoportok támogatói folytatják bűnös terrorista tevékenységüket a civilek ellen Irakban és máshol is – figyelmeztetett. Moszul július 10-én bejelentett visszavétele után a kormányerőknek és koalíciós szövetségeseiknek el kell űzniük az Iszlám Állam terrorszervezetet a még hatalmukban tartott területekről Ninive, Anbár és Kirkuk tartományok egyes részeiből, és más, kisebb gócpontokból – mondta.

Ezzel párhuzamosan el kell kezdeni az aknamentesítést, újjá kell építeni Moszult, hogy a harcok elől elmenekült emberek hazatérhessenek. Fel kell számolni az Iszlám Állam rejtőzködő sejtjeit, a szervezett bűnöző bandákat és a kormány ellenőrzése alól kiszabadult milíciákat.

Kubis hangsúlyozta, hogy létfontosságú feladat a kormány számára a törvényes rend és az igazságszolgáltatás helyreállítása, az elszámoltathatóság megteremtése. Ezt Dél-Irakban is el kell végezni, amely távol élt a harcoktól – figyelmeztetett. Irak e feladatok elvégzéséhez nemzetközi segítségre lesz szüksége – mondta.