Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Főhajtás a hősök előtt

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. május 30. 10:06

Országszerte számos megemlékezést rendeztek az elmúlt napokban az elesett hősök tiszteletére. Cikkünk folyamatosan frissül! (Frissítve: 2015. június 4-én, 16:43-kor!)

Kiskunhalas

A Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület – hagyományaihoz híven – a katolikus temetőben lévő katonai sírkertben rendezett hősök napi megemlékezést. Madarász László nyugállományú alezredes, az egyesület elnöke, megnyitójában utalt az ünnep eredetére, törvényi hátterére. Kiemelte a hősökre való emlékezés fontosságát, ami az utókor kötelessége és feladata.

Gál Mihály nyugállományú ezredes megemlékező beszédében felidézte a két háború azon fontosabb csatáit, harcait, amelyekben a kiskunhalasi és a város környéki katonák harcoltak és haltak hősi halált.
Kiemelte az egyesület hagyományőrző tagozatának több évtizede folyó levéltári, irattári kutató munkáját a hősi halottak neveinek végső nyughelyének azonosítása érdekében. Fontos tettként említette, hogy az egyesület 2009-ben Lengyelországban, felújított egy első világháborús sírkertet, ahol magyar nyelvű emléktáblát is elhelyeztek. Ebben a lužnai 120. számú sírkertben 417 magyar katona nyugszik. Hangsúlyozta: az egyesület mindig is kiemelten kezelte a hadisírok, katonasírok felkutatását környezetünkben. Így került sor, a megemlékezés helyszínéül szolgáló, katolikus temetőben lévő második világháborús sírkert felújítására. A felújítás a város önkormányzata, a Honvédelmi Minisztérium és a 36. Gábor Áron páncéltörő tüzérezred támogatásával valósult meg és avatása 2000-ben katonai tiszteletadással történt.

1595994645

Szöveg: M. L.
Fotó: Vincze Zoltán


* * *



Győr

A hősök napja alkalmából megrendezendő ünnepi megemlékezéseken az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái is részt vesznek minden évben.

Idén a győriek Győr-Moson-Sopron, valamint Vas megyében összesen három helyszínen voltak jelen. Május 29-én  Győrben, a Radó szigeti Hősi emlékműnél kezdődött a megemlékezések sora. A mécsesgyújtást követően Fekete Dávid köszöntötte a megjelenteket. Győr Megyei Jogú város alpolgármesterének szavai után a Hangraforgó együttes adott zenés műsort, majd Gulyás Róbert őrnagy mondott beszédet. Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 8. számú Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának vezetője felszólalásában emlékeztetett: „mindazokat a nemzet hőseinek kell tekintenünk, akik akár fegyverrel, akár a nélkül, odaadóan szolgálták a hazát a végveszély óráiban, és akár az önkény megtorló intézkedéseit is vállalták."

Az ünnepi gondolatokat követően a történelmi egyházak képviselői – Megyeri Ciprián római katolikus egyetemi lelkész, plébános, Szabó János evangélikus lelkész, valamint Wágner Tamás református lelkész – imádkoztak az elesett hősök lelki nyugalmáért. A rendezvény koszorúzással folytatódott. Az ezred nevében Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes helyezte el az emlékezés virágait, majd a légvédelmi egység katonái által vert díszmenettel zárult az ünnepség.

Május 31-én a szombathelyi Március 15. téren sorakoztak fel a győri katonák. Az Országzászló katonai tiszteletadással történő felvonását követően Ágh Péter országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, majd a Paragvári Utcai Általános Iskola műsorát tekinthették meg a megjelentek. Ezt követően a résztvevők megkoszorúzták az Áldozati emlékművet. A rendezvényen Matyi Tibor alezredes, az ezred törzsfőnöke képviselte a győri alakulatot.

Kőszegen szintén május 31-én várta a város önkormányzata az érdeklődőket. A Hősök Tornyánál rendezett megemlékezésen vitéz Kovács Jenő, a Vitézi Rend Vas-Zala Megyei Szervezetének vezetője mondott köszöntőbeszédet. A koszorúzás során Fegyveres László alezredes, a helyőrség-támogató alegység parancsnoka helyezte el az alakulat koszorúját.

1595994646


Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester
Kép: Cseszreginé Csekei Judit százados


* * *



Szolnok

Szolnok Megyei Jogú Város és a helyőrség közös szervezésében rendezték meg a hősök napi megemlékezést a Tiszai Hajósok terén. Eszes György százados, az MH 43. Nagysándor József Vezetéstámogató Ezred, Alföldi Híradó és Informatikai Főközpont rendszer-üzemeltető mérnökének ünnepi beszéde után lerótták kegyeletüket a megye és a város vezetői, valamint a helyőrségben települt katonai szervezetek és intézmények parancsnokai. Általános és középiskolások, valamint a honvédséghez kötődő nyugállományú egyesületek emlékeztek az elhunyt bajtársakra.

1595994646

Szöveg: MH SZHB
Fotó: Gyuricska Éva


* * *



Somogy megye

Május utolsó vasárnapján, a hősök napja alkalmából tartottak megemlékezéseket és koszorúzásokat  Somogy megyében több helyszínen is.

Kaposváron a Mártírok és Hősök Közalapítvány szervezésében katonai tiszteletadással adóztak a katonaelődök emlékének. A Hősök templomában Agg József prépost celebrált szentmisét a magyar hősök emlékére, majd a templom előtt álló emlékműnél folytatódott a megemlékezés. Pető László nyugállományú alezredes bevezető szavait követően Borhi Zsombor, Kaposvár Megyei Jogú Város alpolgármestere emlékeztetett a katonák áldozatára. A megemlékezést követően a kegyelet koszorúit helyezték el a megjelentek, köztük a somogyi megyeszékhelyre helyezett katonai szervezetek vezetői, képviselői.

Marcaliban a Hősök terén álló első világháborús emlékműnél emlékezett a Somogy megyei kisváros lakossága a háborúk katonahőseire. Kiss Iván prépost, esperes-plébános bevezető szavait követően a marcali Bajtársi Dalárda katonadalokkal idézte meg a nagy háborúk idejét, majd Fehér János helytörténeti kutató emlékezett meg a hősök napja jelentőségéről. Az eseményen vehette át Fullajtár István nyugállományú őrnagy a Honvédelemért Kitüntető Cím III. osztály elismerést, amit a magyar honvédelem napja alkalmából adományozott részére Magyarország honvédelmi minisztere.

Kéthelyen hagyományosan a községi temetőben, a második világháborúban, a község védelmében elesett 41 ejtőernyős katona emlékparkjában emlékeztek meg a hősök napjáról. A Magyar Ejtőernyős Bajtársi Szövetség és Kéthely Község által szervezett emlékünnepségen a Magyar Honvédség nevében a szolnoki MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis képviselői, valamint az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság képviselője helyezte el a kegyelet koszorúit a központi emléktáblánál.

1595994646


Szöveg: Mészáros Károly százados
Fotó: Marcali Bajtársi Dalárda


* * *



Hódmezővásárhely

A hősök napja alkalmából az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrség Zenekara − kiegészülve a Debrecen Helyőrség Zenekar tagjaival valamint a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola művésztanáraival − május 28-án tartotta hagyományos, közös hangversenyét, amellyel a hősi halált halt honvédek emléke előtt tisztelgett az alakulat.

Felix Mendelssohn Ruy Blas című nyitánya után dr. Alácsi Ervin százados, katolikus tábori lelkész osztotta meg a közönséggel megemlékező gondolatait. „A mai koncert apropóját a hősök napja, teljes nevén a Magyar Hősök Emlékezetének Ünnepe szolgáltatja, amikor is kegyelettel tisztelgünk nemzetünk hősi halottjainak emléke előtt, megidézve mindazokat a férfiakat és nőket, akik a magyar államiság ezer esztendeje alatt, fegyverrel vagy fegyvertelenül a haza védelmére keltek" − fogalmazott.

A hangverseny folytatásában felcsendült Kodály Zoltán Galántai táncok című műve és ifj. Johann Strauss osztrák zeneszerző Kaiser Walzer, azaz a Császárkeringő fúvószenekari átirata. A közönség hallhatta Jean Sibelius Finlandia című művét is. Az utolsó műsorszámként Otto M. Schwarz Dragon Fight című műve hangzott el, amelyet 2006-ban komponált a szerző, és egy kis falu lakosságát évek óta félelemben tartó sárkány elleni keserű küzdelemről szól.

A program a városi megemlékezésekkel folytatódott május 29-én, pénteken.

1595994646

Szöveg és kép: Budai Anna


* * *



Tata

A Honvéd Bajtársi Klub a MH. 25. Klapka György Lövészdandár közreműködésével rendezte meg hősök napi megemlékezését Tatán, a második világháborús emlékműnél.
Faragó Pál nyugállományú alezredes, a Honvéd Bajtársi Klub vezetőségi tagja beszédében megemlékezett azokról a tatai katonákról, akik kivették részüket a történelem vérzivataros eseményeiből. Visszatekintett a régmúlt, de nemzetünk megpróbáltatásaiban és egyben megmaradásában szerepet játszó események hőseire is, akiknek tettei túlmutattak azon, amit egy hétköznapi embertől elvárhatunk.

Az ünnepség végén a szervezők mellett Michl József, Tata város polgármestere és az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság tatabányai Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának képviselői is elhelyezték koszorúikat az emlékműnél.

1595994646

Szöveg és kép: Demény Andrea hadnagy

* * *

Szentes

A város önkormányzata, illetve az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred megemlékezést és koszorúzást tartott a hősök napja alkalmából május 28-án, csütörtökön. Az első világháborús emlékműnél az alakulat katonája, Korsós Sándor törzsőrmester emlékezett a Nagy Háborúban életüket vesztett hősökre. Mint kiemelte: emléküket tiszteletben kell tartani, mert ők szolgálnak példaképül a jövő generációi számára.
Ezt követően a Kiss Bálint Református Általános Iskola diákjai adtak emlékműsort.

A hősök napja alkalmából az alakulat, az önkormányzat, a járási hivatal, valamint a rendvédelmi szervezetek képviselői katonai tiszteletadás mellett koszorúzták meg az első és a második világháborús emlékműveket.

1595994647


Szöveg és kép: Kovács Dóra Eszter