Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Főhajtás a Nagy Háború áldozatai előtt

Szöveg: Szűcs László |  2014. június 23. 7:28

Az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából katonai tiszteletadással egybekötött megemlékező szentmisét mutat be a HM Katolikus Tábori Püspökség június 27-én, pénteken, 18 órától a budavári Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, azaz a Mátyás-templomban.

„A szentmise főcelebránsa Bíró László katolikus tábori püspök, katonai ordinárius lesz. A mise után − az elhunytak iránti kegyelet és tisztelet jeleként − Mozart Requiemjét adja elő egy összevont kórus" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Berta Tibor ezredes, akit arról kérdeztünk, honnan jött az engesztelő szentmise ötlete.

„Sokat gondolkodtunk azon, hogy az első világháború kitörésének centenáriumáról hogyan és miként lehetne megemlékezni. Tavasszal érkezett a püspökségre egy szép felajánlás: egyházi énekkarok és zenekarok szívesen előadnák Wolfgang Amadeus Mozart Requiemjét a budavári Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, tisztelegve az első világháború áldozati előtt. Ezután született meg az elhatározás, hogy ezt a nagyon szép kezdeményezést összekötjük a katonaelődökért és az áldozatokért való imádsággal, egy szentmisével" − emelte ki a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke.

1595974259

Berta Tibor hozzátette: egy olyan megemlékezést szerettek volna, ahol a több százezer áldozatért, „dédapáink, ükapáink nemzedékéért lehet imádkozni, emlékük előtt fejet hajtani."

„Egy ember életének, identitásának nagyon fontos alapköve az, hogy megismerje a múltat, az előttünk járt nemzedékek életét. Valójában ez a szentmise, ez a főhajtás egyrészt tényleg fohászkodás és imádság, ugyanakkor pedig egy olyasfajta megemlékezés, amely segíti az embert visszatekinteni önmagába" − hangsúlyozta az ezredes, aki szerint véletlen, hogy a szentmisét éppen a szarajevói merénylet századik évfordulójának előestéjén mutatják be. Az időpont kiválasztásában csak az volt a fő szempont, hogy a misét még a nyár elején be tudják mutatni.

A szentmisét egyébként − mint ahogy a Katolikus Szolgálati Ág más, hasonló megemlékezéseit − katonai tiszteletadással rendezik meg, ami azt jelenti, hogy felvonulnak a történelmi zászlók és az eseményen részt vesznek a Magyar Honvédség, valamint a Honvédelmi Minisztérium képviselői is. Emellett a szervezők azt szeretnék, ha az alakulatoktól is érkeznének katonák, illetve polgári alkalmazottak a Mátyás-templomba fejet hajtani az első világháború katonáinak és áldozatainak emléke előtt.

1595974259

A helyszín pedig azért a Mátyás-templom, mert egyrészt kezdeményezője volt az összevont énekkari koncertnek, ugyanakkor az egyházi megállapodások szerint a Katolikus Tábori Püspökség kvázi helyőrségi templomként használhatja ilyen események szolgálatára.

„Ráadásul éppen megfelelő helyszín egy ilyen nagyságú hangversenyre és koncertre, amit a Don Bosco Ének- és Zenekar, a ProFun Énekkar, a Zrínyi Miklós Kórus és a Mátyás-templom ének- és zenekara ad majd elő a  megemlékező szentmisét követően" − mondta Berta Tibor ezredes.

Fotó: Dévényi Veronika, Galovtsik Gábor és archív