Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Főhajtás múltunk áldozatai előtt

Szöveg: Madura János |  2016. augusztus 7. 8:31

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái koszorúzással emlékeztek meg az 1849-es debreceni csata hősi halált halt áldozatairól a Honvédtemetőben.

1596017744

„Az 1849. augusztus 2-án lezajlott ütközet az orosz fősereg és a Nagysándor József vezette I. hadtest között a debreceni kollektív emlékezet része lett. Ugyanakkor a szabadságharc csatáinak egyikéről sem terjedt el annyi téves információ, mint a debreceniről" – mondta Czill István alezredes, a Helyőrségtámogató Parancsnokság parancsnoka.

Hozzátette: az egykori csata helyszínéhez a mai Honvédtemetőn keresztül vezet a legrövidebb út. Itt helyezték örök nyugalomra a csatában elesett katonákat.

1596017744

A rendezvény végén a dandár, a város, a társ fegyveres, valamint a civil szervezetek képviselői elhelyezték az emlékezés virágait a Haldokló oroszlán szobornál, amelyet az 1848-49-es szabadságharc hőseinek emlékére állítottak.

A megemlékezésen az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái mellett részt vett Nagy Zoltán alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka; Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke; Szentei Tamás, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának kulturális osztályvezetője, illetve Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

1596017744

Fotó: Hajdú Zoltán őrvezető