Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fokozni kell a honvédelem érdekében tett erőfeszítéseket

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. június 30. 12:27

Magyarország eltökélt a honvédelem érdekében tett erőfeszítések fokozásában, beleértve az erre fordítandó költségvetési erőforrások növelését is – mondta Kun Szabó István vezérőrnagy június 30-án kedden, a Védelmi Igazgatás Napján, a honvédelmi tárca épületében tartott ünnepi állománygyűlésen.

1595996503

A Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a védelmi igazgatás az úgynevezett fegyvernemi napok tekintetében lehet hogy még nem rendelkezik olyan hosszú évekre visszanyúló tradíciókkal mint amelyet más, „klasszikus" fegyvernemek mondhatnak magukénak, a jelentősége azonban fokozatosan nő. E tendenciát jelzi egyebek mellett az is, hogy néhány év óta már saját fegyvernemi nappal rendelkezik. 

Felidézte, hogy a mostani, modern védelmi igazgatás a rendszerváltást követően, a múlt század kilencvenes éveiben jött létre, amikor a demokratikus jogállam megteremtésével összefüggésben kialakult az ország új közigazgatási rendszere, amely megadta a megfelelő kereteket a honvédelmében tett erőfeszítések közigazgatási oldalról történő támogatásához. Hozzáfűzte, hogy a közigazgatás 2010-ben indult reformja is komoly változásokat indukált a védelmi-, ezen belül a honvédelmi igazgatás rendszerében. A közigazgatási reform alapelvei közé tartozott, hogy állami funkciókat a lehető legnagyobb mértékben állami szervek lássanak el, illetve hogy erősíteni kell a feladatok végrehajtásának professzionális hátterét.

1595996503

Szólt arról is, hogy az ukrán válság következtében hangsúlyosabbá vált az ország honvédelmi felkészítése. Magyarország eltökélt a honvédelem érdekében tett erőfeszítések fokozásában, beleértve az erre fordítandó költségvetési erőforrások mértékének fokozatos – az ország teherbíró képességével arányos – növelését is. A honvédelmi igazgatásban azonban látványos eredmények érhetők el jelentős anyagi ráfordítások nélkül, ráadásul a befektetett munka és energia megtérülési rátája igen jelentős.

„A honvédelem rendszerében napjainkban egyedül a honvédelmi igazgatási szervek vannak jelen minden egyes minisztériumban és számos más központi közigazgatási szervben, továbbá minden megyében, járásban, illetve településen, ahol a megyei és helyi védelmi bizottságok, valamint a polgármesterek és közbiztonsági referenseik útján hatékonyan érvényesíthetők a honvédelmi érdekek. Az ő szakszerű felkészítésük kulcskérdés" – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Hozzátette, hogy a Honvédelmi Minisztérium továbbra is ezen az úton kíván haladni, erősítve a civil-katonai-rendvédelmi együttműködés kultúráját, valamint az egyes konkrét megvalósulási formáit.

A rendezvényen elismeréseket adtak át és előadások, tájékoztatók is elhangzottak.

1595996504

Fotó: Galovtsik Gábor