Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a Defender Europe 20 gyakorlat

Szöveg: Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: eur.army.mil |  2020. március 7. 22:35

NATO szövetséges és partnerországok szárazföldi erők parancsnokai részvételével tartottak értekezletet március 6-án a németországi Wiesbadenben, az Amerikai Egyesült Államok Európában Állomásozó Szárazföldi Erőinek (USAREUR) Parancsnokságán, a Defender Europe 20 amerikai vezetésű, többnemzeti, nagy láthatóságú gyakorlat végrehajtásáról.

1596076890

Az értekezleten Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Franciaország, Grúzia, Hollandia, Kanada, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország szárazföldi parancsnokai mellett a NATO és az Európai Unió magas rangú katonai szakértői is részt vettek. Magyarországot Takács Attila dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága szárazföldi haderőnemi szemlélő képviselte.

A konferencián beszéltek a szárazföldi erők európai jelentőségéről, a stratégiai készenlétről, mint a gyakorlat kulcsfontosságú eleméről, valamint az erők fogadására, állomásoztatására és az alkalmazási területre történő előrevonására (RSOM) vonatkozó bevált gyakorlat alkalmazásának irányairól, továbbá az interoperabilitás lehetőségeiről a szövetséges és partner nemzetek között. A szakértői megbeszélés tárgya volt az is, hogy a gyakorlat milyen módon tudja támogatni a szárazföldi erők fejlesztésére vonatkozó hosszú távú stratégiát és az ezzel összefüggő infrastrukturális korszerűsítéseket.

A résztvevő nemzetek képviselői számba vették a koronavírus terjedésének megállítására a gyakorlat végrehajtása során alkalmazható proaktív lehetőségeket.

A Defender Europe 20 gyakorlat hitelesen demonstrálja az amerikai haderő azon képességét, amellyel nagyszámú katonai erőt és haditechnikát gyorsan és dinamikusan tudnak áttelepíteni a hadszíntérre az Amerikai Egyesült Államokból Európába, támogatva a NATO-t, szövetségeseit és partnereit a válságkezelésben.

A Defender Europe 20 és a kapcsolódó gyakorlatokat a szövetséges és partnerországok több tízezer katonájának és civil munkatársának támogatásával és együttműködésével hajtják végre, elérve a készenlét és az interoperabilitás kívánt szintjét egész Európában az európai kollektív védelem érdekében.

CímkékNATO