Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a felkészítés

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. szeptember 18. 12:03

Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban ismét a felkészítéseké a főszerep a nyári szabadság időszakát követően. Szeptember 11-től hat műveleti területre készülő állomány célfelkészítését hajtják végre.

1596038765

A Magyar Honvédség különböző alakulataitól kijelölt állomány az egyes missziókban − az Egyesített Balkáni Hadszíntéren (EBH), az ENSZ libanoni missziójában (UNIFIL), az ENSZ Közép-afrikai Köztársaságbeli Többdimenziós Integrált Stabilizációs Misszióban (MINUSCA), illetve az Európai Unió által vezetett küldetésekben (EUTM Szomália, EUTM Mali) − jelenleg is szolgáló magyar katonák váltására készül.

Az egy hétig tartó kiképzés az állomány részére misszióorientált, hadszíntér-specifikus célfelkészítést nyújt. A felkészítés során olyan területeket érintettek, mint az adott régió katonaföldrajza, a területen gyakorolt vallások ismerete, kulturális különbségek és a műveleti területen előforduló esetleges biztonsági kockázatok, veszélyek kezelése. A felkészítés feladatai között szerepeltek az 1-2. számú békeműveleti lőgyakorlatok is, ami alapkövetelmény minden misszióba készülő katona részére a beosztáshoz rendszeresített fegyverzettel, pisztollyal és gépkarabéllyal. A katonák felkészítése alatt sor került még tűzoltási gyakorlatra is, ahol valós körülmények között készültek fel és gyakorolták be a rendszeresített tűzoltó eszközök használatát.

1596038766

A központban szolgálatot teljesítő állomány részéről igen nagy tervező- és szervezőmunkát igényel a különböző felkészítések előkészítése, megszervezése és végrehajtása, de a több mint egy évtizedes tapasztalat és tudás segíti őket abban, hogy a felkészítésekről a feladatukat jól ismerő, magasan képzett katonák kerüljenek ki.

1596038766

Fotó: MH Béketámogató Kiképző Központ