Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO Katonai Bizottság tiranai konferenciájának eredményei

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2017. szeptember 18. 11:49

Szeptember 15−17. között, az albániai Tiranában rendezték meg a NATO Katonai Bizottság kihelyezett ülését. A rendezvényen a magyar delegációt dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök vezette, tagjai pedig Domján László vezérőrnagy, katonai képviselő és a Magyar Honvédség Katonai Képviselő Hivatal kijelölt szakértői voltak.

A konferencia előestéjén a vezérkarfőnököket katonai tiszteletadással fogadták a tiranai Brigade Palace-ban, majd Ilir Meta, Albánia államelnöke adott díszvacsorát.

A szakmai munka felvezetőjeként az albán államelnök és a NATO Katonai Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket szeptember 16-án, szombaton.

1596038764

A konferencián a vezérkarfőnökök javaslatot fogalmaztak meg a délről érkező kihívások elleni NATO-fellépésre, a stabilitás kivetítésére és a terrorizmus elleni harc fokozására. Egyhangúlag üdvözölték a Nápolyban felállított új szervezeti elem (HUB) kezdeti műveleti képességének elérését. Hangsúlyozták a tevékenységben részt vevő szervezetek hatékonyabb együttműködésének szükségességét és az illegális tömeges migrációhoz kötődő biztonsági veszélyforrásokat. Ezt követően megtárgyalták a − NATO-átdolgozás alatt álló – katonai stratégia elfogadásának időrendjét. Megvitatták és katonai aspektusból támogathatónak értékelték a stratégiai parancsnokok javaslatát a NATO parancsnoki struktúra átalakításával kapcsolatban, amelynek végleges verzióját a 2018. februári védelmi miniszteri értekezletre kell kidolgozni.

1596038764

A délután folyamán a NATO afganisztáni kiképzési és tanácsadói missziójának (Resolute Support Mission), valamint a koszovói művelet (KFOR) aktuális és jövőbeni feladatainak kérdései szerepeltek a napirenden. A szekciót a két műveleti parancsnok, John W. Nicholson vezérezredes és Giovanni Fungo vezérőrnagy műveleti helyzetértékelő előadásai vezették be. A vezérkarfőnökök megerősítették a műveletek kondícióalapú fenntartását, a műveletek sikeres végrehajtása érdekében több nemzet konkrét felajánlással élt. Kiemelték a NATO-műveleteket illető stratégiai kommunikáció fokozásának szükségességét.

1596038764

A konferencia zárásaként a vezérkarfőnökök megválasztották a 2018 nyarán leköszönő NATO Katonai Bizottság elnökének utódját. A titkos szavazás eredményeként Sir Stuart William Peach vezérezredes, a jelenlegi brit vezérkarfőnök töltheti be a posztot jövő év júliusától.

1596038764

Dr. Benkő Tibor vezérezredes a konferencia mindhárom szekciójában hozzászólással élt, kiemelve Magyarország elkötelezettségét a műveletek sikere, a stabilitás kivetítése és a NATO parancsnoki struktúra javasolt adaptációja irányában.

Megragadva az alkalmat, a Honvéd Vezérkar főnök röviden tájékoztatta a résztvevőket a Visegrádi Négyek által – idén júniusban, Krakkóban – elfogadott többnemzeti képességfejlesztési kezdeményezésről (V4 Multinational Capability Development).

1596038765

Fotó: nato.int