Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban az egyéni felszerelés, mert a legfontosabb érték a katona

Szöveg: Kapás Viktor István hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2020. június 5. 20:00

Az MH Altiszti Akadémia adott otthont a Digitális Katona Program szakmai napjának június 4-én. A rendezvényen a Magyar Honvédség vezetése – a szemlélők, a csoportfőnökségek és az alakulatok parancsnokai – azon túl, hogy szemügyre vehette a fejlesztések részeként beszerzett új felszereléseket, tájékoztatást is kapott az ellátás ütemezéséről.

A digitális (magyar) katona kapta a főszerepet a Magyar Honvédség csütörtöki, Szentendrén megrendezett szakmai napján, ahol a vezető állomány mellett az alakulatparancsnokok is kezükbe foghatták a ruházati és fegyverzeti anyagokat, megtapasztalva a felszerelés digitális eszközei adta kommunikációs lehetőségeket, valamint a folyamatos innovációt a küldetésorientált vezetés-irányításban.

1596080246

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka beszédében a katona, mint „szenzor" fontosságát hangsúlyozta a küldetés során, amelyhez viszont elengedhetetlenek a digitális kiegészítők.

A Magyar Honvédség Modernizációs Intézet képviseletében előadást tartott dr. Porkoláb Imre, valamint Deme László ezredesek elsősorban a Magyarországon elérhető tudás alkalmazásának lehetőségeiről, valamint a kutatás-fejlesztés szakterület Magyar Honvédséget érintő vonatkozásairól beszéltek.

1596080247

Az előadásokat statikus bemutatók követték, amelyek során a katonai vezetők megtekintették az eddig beszerzett személyi felszereléseket, majd – a program zárásaként – az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái azt mutatták be, hogy – Szolnok-Szentendre viszonylatban – hálózati kapcsolaton keresztül miként lehet valós idejű képet kapni a végrehajtóktól és ezt hogyan lehet felhasználni a kiképzések, gyakorlatok, valamint műveletek során.

A küldetéshez igazodó felszerelés mellett a megváltozó vezetői látásmód együtt alakítja a 21. század elvárásainak megfelelő hadsereggé a magyar haderőt.

GALÉRIA