Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Földharc és ügyintézés

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. május 11. 7:40

A katonák általánosságban nyitottak a harcművészetek iránt. Ám kevés olyan katonanő szolgál a seregben, aki egyszerre két küzdősportban is jeleskedik, ráadásul nemcsak műveli, de oktatja is ezeket.

Balogh Zsuzsanna zászlós, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) ügyviteli részlegének ügykezelője 1997-től szolgál hivatásos katonaként a Magyar Honvédségben. A hadseregnek köszönheti, hogy megismerkedett különböző távol-keleti küzdősportokkal, nevezetesen a ju jitsuval és a taekwondóval. Utóbbiban sikeres versenyeredményeket is magáénak mondhat, hiszen több dobogós helyezés mellett országos bajnoki címet is nyert.

1595971825
Minden dokumentum az ügykezelőkön – és pecsétnyomóikon – megy keresztül

„Mindkettő komplex harcművészet, és sok bennük a közös vonás, bár jellegükben eltérnek egymástól. Amellett, hogy kitartásra és fegyelemre tanítanak, a ju jitsu inkább ütés-rúgás-földharc hibrid jellegű, de az önvédelemre is nagy gondot fordító harcművészet. A főként rúgásokra épülő taekwondo pedig a versenyküzdelemre fókuszál" – világítja meg a zászlós asszony a kettő közti fő különbséget.

Az MH LVIK ügykezelője két ok miatt érdeklődött már fiatalabb korától kezdve egyrészt a honvédség, másrészt a küzdősportok iránt. Részben azért, mert − bátyja és annak barátai jóvoltából − babázás helyett főként fiús játékokkal múlatta az időt, részben pedig azért, mert 13 éves korában szerzett rossz tapasztalatai alapján tudatosult benne, hogy bizony sajnos akár fényes nappal is előfordulhat olyan helyzet, amikor nem árt, ha egyedül is meg tudja védeni magát.

Katonai pályafutását az akkoriban a Hatvan melletti Boldogon települt radarszázadnál kezdte, majd – továbbra is az MH 54. Veszprém Radarezred jogelőd katonai szervezetében maradva – került át Veszprémbe, ahol végre rátalált a számára megfelelő küzdősportokra.

„Az élet minden területén sokat köszönhetek a harcművészeteknek. Kiegyensúlyozottabb, kitartóbb és fegyelmezettebb lettem" – mondja Balogh Zsuzsanna.

1595971825
Balogh Zsuzsanna zászlós (jobbra) éppen önvédelmi bemutatót tart Veszprémben

Amikor aztán 2011-ben megalakult az MH LVIK, ő is a központban szolgált tovább, és ez szakmájában is némi változást jelentett. Az ügykezelő feladata minden alakulatnál a minősített és nyílt adathordozók kezelése, valamint az ezzel kapcsolatos dokumentumvédelmi feladatok végrehajtása. A központ speciális feladatrendszere miatt azonban itt nemcsak a nemzeti előírásoknak, hanem a nagyon komoly NATO-szabályzóknak is meg kell felelni.

„Ennek megfelelően sok NATO-minősített iratot is kezelünk, amelyeknek speciális tárolási és továbbítási szabályaik vannak, beleértve az elektronikus információkezelő rendszereken érkező dokumentumokat is. Gyakorlatilag nem túlzás azt mondani, hogy minden irat rajtunk, ügykezelőkön megy keresztül, ami nagy felelősséggel jár" – meséli a zászlós asszony, akinek az asztalán legalább annyi különféle bélyegző sorakozik, mint ahányszor egy-egy edzés során földre küldi ellenfeleit.

Balogh Zsuzsanna azonban nem csupán művelője, hanem – a ju jitsura vonatkoztatva – tanítója is a harcművészeteknek. Az edzések mellett a rendőrség által is támogatott önvédelmi tanfolyamokon oktat másodmagával Veszprémben, ahol a gyengébbik nem képviselői megtudhatják, hogy az előbb használt kifejezés nem szükségszerűen igaz fizikai síkon. Hiába törékeny valaki, mint a nádszál és mosolygós, attól még meglehet a magához való ereje, illetve, pontosabban, harci technikája. Mert − mint ahogyan a zászlós asszony példája is mutatja −, olykor az ügykezelés és a földharc nem is állnak olyan távol egymástól.

Fotó: veol.hu és a szerző

CímkéksportSzikla