Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kölcsönös büszkeség

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. május 10. 21:46

„Az idén Veszprémben avatják majd fel ünnepélyes keretek között a Magyar Honvédség frissen végzett altisztjeit” – jelentette be dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a „királynék városában”, a Gizella-napok keretében megtartott, „A katonák köszöntik Veszprémet” nevű rendezvényen, május 10-én.

1595971824

Benkő Tibor vezérezredes szerint Veszprém katonái jól érzik magukat városukban


Benkő Tibor vezérezredes köszöntőjében elmondta: minden alkalommal, amikor veszprémi katonával beszél, érzi, hogy azok „milyen szeretettel, szívből jövően beszélnek" városukról.

„Katonáink büszkék a városra és annak hagyományaira. Én pedig – a városhoz hasonlóan – büszke vagyok a veszprémi katonákra. Nemcsak azért a szaktudásért, amit az imént az MH Légierő Zenekar Veszprémtől halhattunk, mert a katonáink nemcsak a hangszerekkel tudnak ilyen szépen bánni. Bármilyen helyzetben készen állnak arra, hogy megvédjék az országot és annak állampolgárait" – fogalmazott a vezérezredes.

1595971824

A katonazenészek még énekelni is tudnak


A vezérkar főnöke megköszönte azt a segítséget, amit a város nyújt katonáinak. Mint mondta: ebből is látszik, hogy a fent említett büszkeség teljesen kölcsönös. A nyári altiszti avatással kapcsolatosan megjegyezte: azért is esett a választás idén Veszprémre, mert éppen 90 évvel ezelőtt alapították meg a Magyar Királyi Veszprém-Jutasi Honvéd Altisztképző Intézetet. (Azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy az időközben fogalommá vált „jutasi őrmester" kifejezés katonai berkeken belül nem nagyon szorul magyarázatra.)

1595971824

A Honvéd Táncszínház tánckara Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos táncegyüttese


A rendezvényen az MH Légierő Zenekar Veszprém adott koncertet. A Katona János alezredes vezette zenekar −a lehengerlő zenei hatása mellett − ismét megcsillogtatta sokoldalúságát is. Koncertjükön elhangoztak az első világháborúhoz köthető katonadalok; egyházi énekek (persze fúvószenekari átdolgozásban); és természetesen felcsendült a zenekar védjegyének számító, vérbeli big band zene is.

A szabadtéri előadás második felében a Honvéd Táncszínház szórakoztatta a szépszámú közönséget.

1595971824

A vezérkar főnöke a rendezvény előtt megtekintette a Katonák a művészetekben című kiállítást, amiről honlapunkon részletesebben is beszámolunk



Fotók: a szerző felvételei