Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Májusi feladatzápor

Szöveg: Bojtos Tibor törzszászlós |  2014. május 10. 21:22

A májusi eső aranyat ér − tartja a közmondás, hiszen tavasszal, nyár elején a természetnek is szüksége van új erőre, feltöltődésre. Nincs ez másképp az idén tízéves MH Béketámogató Kiképző Központban sem.

Május 5-én két missziós célfelkészítés kezdődött: az ISAF (Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők − Afganisztán) egyéni törzsbeosztásaiba tervezett katonák és a Magyar Honvédség MI−17 AAT (Légi Tanácsadó Csoport − Afganisztán) váltóállományának felkészítése. A foglalkozások alatt zömében olyan előadók tartanak órákat, adnak át friss információkat a hadszíntérről, akik nemcsak a területük szakértői, de az előző váltás(ok)ban már megjárták Afganisztánt.

1595971823

Lőgyakorlat az MH Béketámogató Kiképző Központban


A hadszíntér-ismereti felkészítés keretében – többek között − katonaföldrajzi aktualitások, vallásismeret (iszlám), kulturális ismeretek, műveleti logisztika, katonai biztonsági ismeretek foglalkozásokat tartanak. A felkészülés szerves részét alkotja az 1., illetve 2. számú békeműveleti lőgyakorlatok végrehajtása. Fontos és hasznos információkat adnak át a pénzügyi és vámjogszabályokat bemutató foglalkozáson, valamint a médiakezelés alapjait ismertető előadáson is. Végül tapasztalat-feldolgozás zárja a programot.

Ugyancsak május 5-én kezdődött és 30-áig tart az MH BTKK-ba bevonult önkéntes műveleti tartalékosok felkészítése. Az állomány nagy része rutinosnak mondható „veterán katona" vagy valamelyik másik egyenruhás „társszervezet" volt tagja.

Tovább „színesítette" az MH Béketámogató Kiképző Központ életét, hogy a fenti feladatok mellett, május 6−7. között − az MH Kiképzési és Doktrinális Központ vezetésével − a kiképzés helyzetével összefüggő elöljárói felügyeleti szakellenőrzést hajtottak végre a központban.

A májusi esőből így lett végül májusi feladatzápor, és reméljük, ez a zápor valóban aranyat ér majd mindenkinek…