Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Földi-égi készenlét – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. január 4. 13:56

A feszített költségvetés határain belül manőverezve is sikeres évet zárt a magyar légierő. Zöldár, repülőnap, lengyelországi gyakorlat – mindenütt helytálltak a haderőnem katonái 2013-ban.

1595965239
Nehézségeink ellenére sikeres évet zárhatunk 2013-ban – értékelte az elmúlt esztendőt Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke. A tavalyi év tervezésénél is a rendelkezésre álló források jelentették az első leküzdendő akadályt, ugyanis dönteni kellett az optimális felhasználásról épp úgy, mint arról, hogy milyen kiképzési rendezvények szolgálják legjobban a meghatározott célokat.

Az alapvető feladat – a NATO alárendeltségében ellátandó fegyveres légvédelmi készenléti szolgálat – 1999 óta változatlan. Ebben részt vesz az MH 54. Veszprém Radarezred, a MH Légi Vezetési és Irányítási Központ és persze kiemelt szerephez jutnak az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis felfegyverzett JAS–39EBS HU Gripenjei is. Itt, a hazai légtér védelmében nincs és nem is lehet kompromisszum – tette hozzá a dandártábornok.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin január 10-én, pénteken megjelenő számában!)