Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Földosztás – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. december 7. 13:17

A katonai műveletekhez elengedhetetlenek a naprakész térbeli információk. Ahhoz, hogy ezek a legfrissebbek és gyorsan hozzáférhetők legyenek, nemzetközi összefogásra van szükség. Ezért hozták létre a többnemzeti térinformatikai együttműködési programot, amelynek Magyarország is részese.

1595984107
Korunk katonai műveletei egyre növekvő mértékben igénylik a környezetre vonatkozó információkat, elsősorban digitális formában. A korszerű katonai vezetési és irányítási rendszerek alapját térinformatikai környezetbe szervezett térbeli információk szolgáltatják, amelyeket eredményes és hatékony alkalmazásuk érdekében folyamatosan naprakészen kell tartani.

A világ digitális térképezését közös munkacsoportban végző országok 2003. áprilisi, vancouveri konferenciáján az USA Nemzeti Térképészeti-hírszerző Hivatala kezdeményezte, hogy az 1:250 000 méretarányú térképezési projekt befejezését követően – a védelmi térképészszolgálatok szélesebb körű együttműködésével – induljon egy újabb, részletesebb többnemzeti térinformatikai együttműködési program (Multinational Geospatial Co-production Program, MGCP).

Az MGCP célja a 2001. szeptember 11-ét követően ugrásszerűen megnőtt igényeket, a terrorizmus elleni harcot, a válságok megoldását széleskörűen kielégítő, illetve támogató, közel világméretű, 1:50 000, illetve 1:100 000 méretaránynak megfelelő adatsűrűségű, adattartalmában korszerű, 1°×1°-os cellákból (egy cella mérete kb. 10–12 000 négyzetkilométer) felépülő, naprakész digitális térképi adatbázis létrehozása.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin december 12-én, pénteken megjelenő számában!)