Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik a tartalékosok felkészülése

Szöveg: Pápai Annamária és Bencsik Mónika hadnagy | Fotó: a szerzők felvételei |  2020. március 20. 9:27

Az Ohiói Nemzeti Gárda 2020. és 2021. évi minősítő gyakorlatára készülnek a Magyar Honvédség önkéntes területvédelmi tartalékos katonái, akik a harcászati feladatok után most öthetes harcjármű-vezető képzésen vettek részt Szolnokon, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál.

1596077266

A különleges rendeltetésű dandár gyakorlatorientált képzést tartott az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák részére. Az oktatás célja az volt, hogy a résztvevők a civil és katonai előírásoknak megfelelően vezetői engedélyt szerezzenek a HMMWV típusú harcjárműre. A kurzus  elméleti része KRESZ-átképzéssel indult, amely a vezetőket a C -kategória magasabb szintű  követelményeire készítette fel. Ezt követte a harcjármű kezelésének, működtetésének megismerése, a kisebb hibák elhárításának gyakorlása. 

1596077267

A sikeres elméleti vizsga után ülhettek be először a járművekbe a katonák. A gyakorlati képzés részeként a járművet különböző terepviszonyok között tették próbára, sok esetben előre berendezett akadályelemekkel nehezítve, majd a kellő rutin megszerzése után, közúti forgalomban, katonai oszlopmenetben gyakorolták a hosszú távú vezetést. 

A képzést osztályba soroló vizsga zárta, amelyet később további  gyakorlattal kibővítve lehetőség nyílik a harcjármű ismeretének magasabb szintű elsajátítására.

GALÉRIA