Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódnak a kiképző műveletek Irakban

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Ruzsa István |  2020. február 3. 12:22

Az Irakban szolgáló magyar katonák biztonsági helyzetéről számolt be Benkő Tibor február 3-án, hétfőn. Magyarország honvédelmi minisztere a tárca Balaton utcai objektumában tartott sajtótájékoztatón kijelentette: a Magyar Honvédség vezetése mindent megtesz a katonák biztonságáért.

1596075675

A január 8-ai, iraki célpontok ellen indított iráni rakétatámadások következtében megváltozott biztonsági helyzet miatt az MH Iraki Kiképzést Biztosító Kontingens katonái megtették a szükséges óvintézkedéseket. Emellett a Magyar Honvédség vezetése itthon is folyamatos helyzetelemzést folytat annak érdekében, hogy a külszolgálatot teljesítők a lehető legnagyobb biztonságban legyenek.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter tájékoztatójában hangsúlyozta: a rakétatámadást követő ukrán repülőgép-katasztrófa után azonnal elrendelte, hogy a Magyar Honvédség légieszközei kerüljék el az iraki légteret. Emellett minden szükséges intézkedést megtettek az Irakban szolgálók biztonsága érdekében.

A sajtótájékoztatón Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: az Irakban történt események kapcsán megtették a szükséges biztonsági óvintézkedéseket. Ennek következtében folyamatos a – nyílt és védett – kapcsolat a kontingens és a stratégiai műveleti központ között, felülvizsgálták a külszolgálatban lévő katonák normál, valamint vészhelyzeti evakuálási tervét. Mindezek mellett a Magyar Honvédség családtámogató rendszerén keresztül folyamatosan tájékoztatják az itthoni hozzátartozókat az Irakban szolgálók helyzetéről. Korom Ferenc altábornagy hangsúlyozta, a külföldön szolgáló katonák mindig számíthatnak a Magyar Honvédségre.

1596075675

Az elmúlt időszak történései nem érintik a kurd területek biztonságát – emelte ki a sajtótájékoztatón Sándor Zsolt dandártábornok. A Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének műveleti helyettese a napokban tért vissza a közel-keleti országból, ahol személyesen is megbizonyosodott a magyar katonák helyzetéről. Mint fogalmazott, honvédeink feladatvégrehajtása biztosított, jelenleg nincs a magyar műveleteket fenyegető kockázat. Ennek következtében már az eddig felfüggesztett kiképzési tevékenységek is folytatódnak a kurd erőkkel.

Sándor Zsolt dandártábornok kiemelte azt is, hogy a magyar katonákról mind a helyi, mind a koalíciós partnerországok katonai vezetői elismeréssel szóltak.

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva Benkő Tibor honvédelmi miniszter aláhúzta: február másodikán az esti órákban a Magyar Honvédség A319-es repülőgépével érkezett haza Franciaországból az a hét magyar állampolgár, akik hazatérési szándékukat jelezték a kínai Vuhan városból. A többfunkciós csapatszállító fedélzetén jelen voltak az MH Egészségügyi Központ szakemberei is.

Korom Ferenc altábornagy hozzátette, hogy a budapesti leszállást követően az utasokat a Szent László Kórházba szállították és azonnal megtörtént a repülőgép fertőtlenítése is.