Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fontos a munkavállalókról való gondoskodás

Szöveg: Kovács Zoltán |  2013. február 28. 10:36

A tárcát érintő ügyekben számos pozitív intézkedés született 2010 óta, azonban még mindig számos olyan terület van, amelyen a honvédelem ügyét erősíteni lehet – mondta Vargha Tamás a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum február 26-ai ülésén.

1595949944

Soros ülését tartotta a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF), amelyen a tárca és a legjelentősebb érdekvédelmi szervezetek a tárcát érintő aktuális kérdéseket vitatták meg. A Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épületének tanácstermében február 26-án megtartott rendezvényen dr. Kádár Pál ezredes, az ülés levezetőelnöke a tanácskozás kezdetén Vargha Tamás parlamenti államtitkárt kérte fel gondolatai elmondására.

A parlamenti államtitkár hozzászólásában Orbán Viktor miniszterelnök szavait idézte: „Magyarország jobban teljesít, de még mindig nem teljesít elég jól." Rámutatott, hogy bár a tárcát érintő ügyekben számos pozitív intézkedés született 2010 óta, még mindig számos olyan terület van, amelyen a honvédelem ügyét erősíteni lehet. Ennek szellemében kívánt eredményes tanácskozást az ülés résztvevőinek.

1595949944

A Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (Hodosz) napirend előtt két, az üdültetéssel összefüggő kérdésre kért választ. A tárca képviselői elmondták, hogy a Protokoll, Rekreációs és Kulturális Főigazgatóság ügykörébe tartozó feladatokat várhatóan az eredeti ütemtervnek megfelelően átadják, és márciustól új rendszerben fognak működni. Az üdültetéssel kapcsolatos miniszteri rendelettervezet kidolgozásába a tárca eddig is bevonta a munkavállalói oldal szervezeteit, és az együttműködésre a továbbiakban is számítanak.

Napirend előtt Czövek János, a Honvédszakszervezet (Hosz) elnöke megköszönte a béren kívüli juttatások változásával kapcsolatos írásos tájékoztatást. Felhívta a figyelmet az állomány nehéz körülményeire és kérte a bérfejlesztést, illetve a béren kívüli juttatások összegének emelését. Válaszában Vargha Tamás államtitkár kifejtette, hogy a tárca számára szintén fontos a munkavállalókról való gondoskodás: ennek is köszönhető, hogy a változások a dolgozók zömét nem érintik. A tárca vezetése keresi a lehetőséget arra, hogy azoknak, akik rosszabb helyzetbe kerülnek az új szabályozás miatt, valamilyen kompenzációt tudjanak nyújtani. A parlamenti államtitkár hozzátette: hosszú távon a megoldást nem a béren kívüli juttatások rendszere, hanem az életpályamodell kialakítása és az illetmények növelése fogja jelenteni, amire remélhetőleg hamarosan sor kerülhet.

1595949944

Az ülés első napirendi pontja a lakhatási támogatásokról szólt. Ennek kapcsán elhangzott, hogy a tervek szerint olyan elbírálási rendszer lenne elfogadható, ami jobban figyelembe veszi az elért szakmai eredményeket és lehetővé teszi, hogy az elidegenített ingatlanok bevételét a rendszerbe visszaforgathassák.

Második napirendi pontként az életpályamodellel kapcsolatos kérdéseket tárgyalt a HÉF. Elhangzott, hogy – a közszolgálati életpályák összehangolásával párhuzamosan − a tárca rugalmasabb előmeneteli és teljesítményértékelési rendszert tervez, ami mind a pályakezdőknek, mind az előreléptetésre váróknak megkönnyítené az előmenetelt és lehetőséget biztosítana a nyugdíj utáni szakmai munkára is.

Ezt követően az egyenruházati ellátás fennálló problémáiról, valamint a HM Egészségügyi Központ létszám-racionalizálásának aktuális helyzetéről tárgyaltak a felek. Áttekintették a társadalmi szervezetek támogatásának idei várható alakulását is, az ülés utolsó napirendi pontjaként pedig az MH Szociálpolitikai Közalapítványának beszámolóját hallgatták meg. Ezzel kapcsolatosan elhangzott, hogy a munkaadói oldal várja az érdekvédelmi szervezetek segítségét is a szociálisan rászorulókhoz való eredményesebb eljutásban.

1595949944


Fotó: a szerző felvételei