Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fontos a társadalmi közösséghez való tartozás, a hazaszeretet érzésének kialakulása

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. szeptember 11. 19:13

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság a KatonaSuli-programon keresztül kívánja támogatni a Székesfehérváron élő és iskolába járó gyermekek hazafias nevelését, a történelmi, honvédelmi hagyományok ápolását – hangsúlyozta Domján László vezérőrnagy a városi oktatási intézmények igazgatói részére rendezett tanévnyitó értekezleten szeptember 11-én.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka beszédében kiemelte: a honvédelmi nevelés során különösen fontos, hogy a tanulókban kialakuljon a társadalmi közösséghez való tartozás, a hazaszeretet, valamint annak a felismerése, hogy a haza védelme mindenki kötelessége.

Domján László vezérőrnagy hozzátette: az általános hadkötelezettség időszakában a sorkatonai szolgálatot teljesítő fiatalok részesültek hazafias, honvédelmi nevelésben, azonban annak megszűnésével a felkészítés intézményes formája is megszűnt. A honvédelmi nevelés iránti igény ugyanakkor napjainkban felértékelődött, egyre nagyobb érdeklődés övezi a katonai pályát.

Az MH ÖHP parancsnoka elmondta: eddig országosan 32 középiskola – Székesfehérváron az Árpád Szakképző Iskola – és hét egyetem, valamint főiskola kapcsolódott be a KatonaSuli-programba.

1595941272

A KatonaSuli-program mellett Domján tábornok tájékoztatójában kitért az alapfokú tanintézetekben folyó honvédelmi nevelésre, valamint a Pákozdon megrendezett „Hazafiság iskolája" elnevezésű programra. Utóbbi célja a hazafiság, a hazaszeretet – mint erkölcsi értékek – kialakítása a fiatalokban.

A középfokú tanintézetekben 2005-ben kezdődött meg a Katonai alapismeretek oktatása, amely választható érettségi tantárgy közép-, illetve emelt szinten is. A diákok (éves szinten megközelítőleg nyolcszázan) tanulmányaik során megértik a honvédelem szükségességét, valamint megismerik a hazánkat fenyegető biztonsági kockázatokat.

A felsőoktatási intézményekben a Honvédelmi alapismeretek féléves, három kredites tantárgy, amelynek keretében a hallgatók megismerkednek a Magyar Honvédség szerepével, felépítésével, működésének fontosabb jellemzőivel, illetve hazánk biztonságpolitikai környezetével.