Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida vezére megerősítette a második számú vezető halálhírét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 11. 19:06

Ajman az-Zavahri, az al-Kaida terrorszervezet vezetője megerősítette szeptember 11-én, kedden a szervezet második számú vezetőjének, Abu Jahja al-Líbinek a halálhírét.

Zavahri videoüzenetében tájékoztatta a muzulmánokat és a mudzsahideket (iszlám szent harcosokat) al-Líbi „mártíromságáról". Az amerikai kormány június elején jelentette be, hogy Abu Jahja al-Líbi meghalt egy dróntámadásban Pakisztánban. Al-Líbi irányította a terroristák és a lázadók mindennapi tevékenységét Pakisztánban, és tartott kapcsolatot a szervezet regionális sejtjeivel a világban. Akkor lett a terrorszervezet második számú vezetője, amikor Ajman az-Zavahri átvette az al-Kaida vezetését Oszama bin Laden halála után.

Zavahri éles szavakkal kelt ki Barak Obama ellen, „hazudozónak" minősítve az amerikai elnököt, aki – mint fogalmazott – elhiteti az amerikaiakkal, hogy az al-Kaidát le lehet győzni az egyik vagy a másik személy meggyilkolásával. Ugyanakkor Obama elsiklik afelett – mondta -, hogy Amerika kudarcot vallott Irakban és Afganisztánban.

Zavahri fivére közben a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva azt közölte kedden, hogy kész közvetíteni a béketárgyalásokon az iszlamisták és a Nyugat között. Muhammed az-Zavahri kifejezte óhaját, hogy létrejöjjön a béke a muzulmán és a nem muzulmán világ között. „Én nem valamiféle csoportot képviselek. Én közvetítői szerepet vállalok" – hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy ez nagyon nehéz feladat.

Muhammed az-Zavahri hatoldalas javaslatában tíz évre szóló békemegállapodást indítványoz az iszlamisták és a nyugatiak között. Ebben egyrészt azt a feltételt szabnák, hogy az Egyesült Államok és a Nyugat tartózkodjék a muzulmán területekre való behatolástól és az iszlám elleni háborútól, bocsássa szabadon az összes, „muzulmán vallási szélsőséggel" vádolt foglyot. Cserében az iszlamisták kötelezik magukat a nyugati világ elleni támadások beszüntetésére, valamint arra, hogy nem provokálnak újabb konfliktust, sőt védelmezik majd „a Nyugat törvényes érdekeit az iszlám világban".

Muhammed az-Zavahri egyébként tizennégy évet ült egyiptomi börtönben, mert azzal vádolták, hogy annak idején részt vett az Anvar Szadat egyiptomi elnök elleni merényletben (ezt a vádat ő mind a mai napig tagadja).

CímkékAfganisztán