Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Frekvenciagazdálkodási konferencia

Szöveg: Horniák Dóra |  2017. május 14. 20:32

Frekvenciagazdálkodási konferenciát rendezett május 10-én az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) a Honvédelmi Minisztérium Lehel úti objektumában.

1596032109

Az idén ötödik alkalommal megrendezett konferencia fővédnöke Vass Sándor dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség csoportfőnöke volt. A dandártábornok megnyitójában elmondta: az elmúlt időszakban végbement jelentős jogszabályi és szervezeti változások nemcsak a Honvédelmi Minisztériumot és a Magyar Honvédséget, hanem a frekvenciagazdálkodási szervezeteket is érintették. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a honvédségben újfajta technikai, rádióelektronikai eszközök jelentek meg. A konferencia lehetőséget ad arra, hogy a szakterületen tevékenykedők megoszthassák egymással tudásukat, meglátásaikat.

Baráth Ernő ezredes, az MH BHD parancsnoka, a rendezvény védnöke beszédében kiemelte, hogy a konferencia célja a frekvenciagazdálkodás területén végbemenő változások lekövetése, a kialakult helyzet ismertetése. Fontos, hogy ezen a területén egységes szemléletmód alakuljon ki, illetve az érintettek között személyes munkakapcsolat jöjjön létre.

1596032109

Az értekezleten megjelentek tájékoztatást kaptak a nemzetközi, illetve a NATO-n belüli és hazai frekvenciagazdálkodási szervezetekről, a jogszabályi környezetről, valamint a hatóság mérésügyi szolgálat feladatairól. Szó esett a katonai frekvenciagazdálkodás területén végbement változásokról, tervekről, azonkívül a spektrumgazdálkodást támogató eszközrendszerekről, illetve a mikrohullámú eszközök frekvencia felhasználási lehetőségeiről.

Az előadások szüneteiben a résztvevők megtekinthették a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által technikai bemutatóra felajánlott mérőkocsikat, a Magyar Honvédség részéről biztosított felderítő és adattovábbító berendezéseket. Ismerkedhettek a Bonn Hungary Elektronikai Kft. és a Totaltel Távközléstechnika Kft. által fejlesztett eszközökkel, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szoftvereivel is.


1596032109

Fotó: a szerző felvételei