Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Friss hírek a magyar légierő részvételéről a baltikumi légtérrendészeti misszióban

Szöveg: Szövetséges Légi Parancsnokság tájékoztatóirodája |  2019. augusztus 13. 7:15

Május eleje óta a magyar légierő látja el a NATO baltikumi légtérrendészeti szolgálata (Baltic Air Policing – BAP) 50. váltásának vezető nemzeti feladatait a litvániai Siauliai légibázison. Ugrik Csaba dandártábornok vezetésével a JAS 39 Gripen vadászrepülőkkel felszerelt kontingens állománya keményen dolgozik azért, hogy végrehajtsa szövetségesi küldetését, őrizze a légteret Észtország, Lettország és Litvánia, valamint a Balti-tenger környező nemzetközi vizei felett.

„A mindig is a NATO kulcsképességének számító légierő biztosítja a kollektív védelmet és biztonságot a szövetség országai számára" – mondta Ugrik dandártábornok. „Magyarország végrehajtja a baltikumi légtérrendészeti missziót, ezzel bizonyítékát adva szövetségesi szolidaritásának. Mindannyian eltökéltek és éberek vagyunk, azonnal és gyorsan reagálunk minden biztonsági fenyegetésre a térségben" – tette hozzá.

1599206836

A misszió ideje alatt a magyar Gripen vadászgépek már számos alkalommal szálltak fel a Szövetséges Légi Parancsnokság (Allied Air Command) németországi Uedem városában települő NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja (Combined Air Operations Centre) utasítására. A sűrűn előforduló gyakorló riasztások mellett a pilóták csaknem negyven éles bevetést hajtottak végre, hogy reagáljanak a szövetséges légtérhez közel repülő gépekre, és kíséretet biztosítsanak számukra. A magyar repülő-műszaki szakemberek perceken belül felkészítették a vadászgépeket a küldetésekre, a pilóták pedig professzionálisan és felelősségteljesen hajtották végre a bevetéseket.

1599206837

Ezenkívül szorosan együttműködtek a spanyol légierő kontingensével, amely megerősíti a NATO légirendészeti szolgálatát Siauliaiban és további válaszadó képességet biztosít a szövetséges küldetés számára. A magyar Gripen-kontingens augusztus végén fejezi be négy hónapos szövetségesi küldetését, ami az egész csapat számára lehetővé tette a gyakorlást, a tervezést, a felkészülést és a szövetség légierejének alkalmazását egy közös feladat, a szövetséges légtér őrzésének támogatása érdekében a Balti-tenger partszakasza mentén.

1599206837

A litván légierő Siauliai légibázison nyújtott befogadó nemzeti támogatásának köszönhetően a BAP-misszió kölcsönösen előnyös volt, és bizonyította a szövetségesek együttműködését, képességeit és készenlétét.

1599206837

Fordította: Eszes Boldizsár
Fotó: NATO Allied Air Command