Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fürdőélet a Nagy Háborúban

Szöveg: Takács Vivien |  2019. július 5. 7:05

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban július 3-án mutatták be a Fürdőélet a Nagy Háborúban című könyvet, amely a boldog békeidők hangulatos fürdőéletének változását tárja az olvasó elé az első világháború időszakában.

1599205098
S. Nagy Anikó és Spekál József szerző házaspárnak már több közös kötete jelent meg. A mostani hiánypótló alkotás a tavaly novemberben nyílt időszaki kiállítást kívánta megörökíteni és kiegészíteni.

A könyvet lapozgatva az olvasó megismerheti, hogy miként változott a gyógyfürdők szerepe az első világháború alatt. A százhatvan oldalas, gazdagon illusztrált mű könnyen olvasható. Ahogy a tárlat, úgy a könyv is a boldog békeidőkkel indít, majd kitér a „háború legnagyobb élvezetére", azaz a fürdésre, valamint egyebek mellett bemutatja a hátországban lévő katonafürdőket.

1599205099
A megjelenteket Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatóhelyettese köszöntötte. A szerzőkkel pedig Závodi Szilvia, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főmuzeológusa, tudományos titkára beszélgetett. Spekál József kiemelt egy-egy érdekességet a műből, majd mesélt az első világháború történelmi hátteréről is. S. Nagy Anikó pedig felelevenítette a kezdeteket. „Sose felejtem el 2017. január 9-ét, amikor Jóska hazahozott egy csodálatos karlsbadi porcelán kancsót, aztán később szép, színes poharakkal tért haza. Tudtam, hogy a háború nem olyan fényes és ragyogó, mint azok a tárgyak amiket a férjem összegyűjtött. A háború megpróbáltatás, könny és fájdalom. Így elkezdtük a kutatómunkát ő gyűjtötte a tárgyakat én meg vártam, hogy mi kerül elő a hátizsákból" – mesélte, hozzátéve: a könyv azért született meg, hogy a kiállítás ne merüljön feledésbe.

A kötetet a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban lehet megvásárolni.

1599205099
Fotó: a szerző felvételei