Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fussanak a katonákkal!

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. március 13. 9:25

„Toborzó Országfutás 2016” néven az idei évszámmal megegyező hosszúságú váltófutást rendez tavasszal az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP). A rendezvényről és annak Veszprém megyét érintő szakaszáról március 10-én, a megyeszékhelyen tartottak előzetes sajtótájékoztatót.

Porga Gyula polgármester emlékeztetett többek között arra, hogy a város és a Magyar Honvédség ezer szállal kötődik egymáshoz. Mint mondta, az itt szolgáló katonák több éve integráns részei a város kulturális- és sportéletének. Aláhúzta: a „Toborzó Országfutás 2016" egyszerre lesz sport- és toborzórendezvény is.

„Mivel nem csak katonavárosunk múltjával és jelenével kell törődnünk, hanem annak jövőjével is, ezért fontosnak tartom, hogy minden, a katonai szolgálat iránt érdeklődő fiatal teljes képet kapjon a haderő kínálta lehetőségekről" – szögezte le a polgármester, hozzátéve, hogy a rendezvény, – a megyét érintő, május 12-i napján különböző toborzó – programok várják az érdeklődőket.

1596010254

Ezek pontos részleteivel kapcsolatban Soós Gyula őrnagy, az MH HKNYP 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központjának parancsnoka megjegyezte: mivel a migrációs válsághelyzet miatt a Magyar Honvédség jelentős létszámban teljesít szolgálatot az országhatárok mentén, ezért konkrét részletek jelen pillanatban még nem állnak rendelkezésre.

„Annyi bizonyos, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatta rendezvényen a központ állománya is fut majd 73 kilométert. Egyébként a váltófutás április 13-án indul Budapestről, és a résztvevők – összesen több mint 200 települést érintve – május 20-án érkeznek vissza majd a fővárosba. A program fő célja a haderő és társadalom kapcsolatának erősítése, illetve a katonai hivatás, a sport, és az egészséges életmód népszerűsítése" – fogalmazott az őrnagy.

Nemzeti összetartozásunk jeléül a „Toborzó Országfutás 2016" résztvevői az érintett települések lakosaival együtt közösen tisztelegnek majd az elesett hősök előtt; illetőleg az olimpiai évre való tekintettel a Magyar Olimipiai Csapat előtt is. Ennek jegyében a szervezők a futás érintette településeken amolyan „mozgósítási erőpróbát" is hirdetnek, azaz szeretnék, ha a beérkezés helyétől a település végét jelző tábláig minél több civil csatlakozna a futó katonákhoz.

1596010254

A váltófutás Veszprém megyében sorrendben Bakonyszentkirály, Bakonyoszlop, Dudar, Nagyesztergár, Zirc, Eplény, Gyulafirátót, Veszprém, Hajmáskér, Sóly, Királyszentistván, Vilonya, Berhida, és Ősi településein halad keresztül. A futók Zircen és Veszprémben világháborús emlékműveknél helyeznek el koszorúkat.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a „királynék városa" komoly részt vállal a program szervezéséből, lebonyolításából, illetve a lakosság előzetes tájékoztatásából is.

Fotó: a szerző felvételei