Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gála a tehetséggondozás jegyében

Szöveg: Kovács Zoltán |  2016. június 3. 18:46

„Ha jövőnket az egészséges életmód, a valódi példaképek tisztelete, nemzeti kultúránk, értékeink megbecsülése hatja át, úgy a ma élő fiatalok bizonyosan erős közösséget alkotnak majd, és nem válik gyökértelenné, identitás nélkülivé a jövő magyar társadalma” – hangsúlyozta a Tehetség határok nélkül című gálaműsor fellépőit köszöntve Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes június 3-án, pénteken Budapesten, a Nemzeti Színházban.

1596014485

A Niké Sportegyesület 2007-ben indította el a „Birokra Magyar!" című programját, ami a birkózás sportágán belülről indult, országos szintű civil kezdeményezés. A birkózásban jártas szakemberek összefogásának célja a periférián élő diákok esélyeinek növelése, közösségi integrációjuk, valamint a társadalmi mobilitás elősegítése a sport és a tehetséggondozás eszközeinek felhasználásával. Ezáltal válik céllá nemcsak a magyarországi, hanem a Kárpát-medencei magyar közösségek nemzettudatának erősítése, az összetartozás érzésének kölcsönös fejlesztése a határon innen és túl élő magyar diákok együttműködése révén.

1596014485

A program alapja a grundbirkózás óvodákban és iskolákban történő rendszeres oktatása. A sok támogatónak is köszönhető, hogy az elgondolással mára már jelentős eredményeket értek el. Pénteken, a Nemzeti Színház színpadán, a Tehetség határok nélkül című gálán nyolc olyan versenyzőt köszöntöttek edzőikkel együtt, akik már biztos, hogy ott lesznek a riói nyári olimpián. (Négy évvel ezelőtt Londonban még csak hét kvalifikációja volt a magyar csapatnak.)

Természetesen a gálaműsorban más tehetséges fiatal előadók is bemutatkoztak különféle színpadi műfajokban. Felléptek határon túli, így erdélyi, kárpátaljai, délvidéki, németországi és svájci magyar fiatalok is.

1596014486

Fotó: a szerző felvételei