Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gálaműsor katonáknak

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. május 22. 10:36

Székesfehérvár, a történelmi katonaváros vezetősége gálaműsorral köszönte meg katonáinak a mindennapok szolgálatát.

A Vörösmarty Színházban, május 22-én megrendezett előadáson a jórészt egyenruhás nézők a Ferenc Jóska fújatja a trombitát című, prózabetétekkel tarkított zenés-táncos műsort láthatták.

A honvédséget ezer szál köti össze Székesfehérvárral, ahol – mint ahogyan megnyitójában Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára fogalmazott − a katonák háborúban és békeidőben egyaránt szolgálták a hazát és teljesítették kötelességüket. Hallhattuk: munkájuk a jelenkorban is áldozat. Mindez egyszerre nemzeti érték és követendő példa.

1595994312

Az évek óta hagyományosan megrendezett gálaműsor előtt dr. Cser-Palkovics András polgármester a Sípos Gyula-díj elismerést adta át Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspöknek. A korábban éveken keresztül a városban szolgált díjazott munkája mellett húsz éve tagja a Honvédség és Társadalom Baráti Körök fehérvári szervezetének; folyamatosan segíti a katonai hagyományőrzést, és egyebek mellett tevékeny részese volt a pákozdi Katonai Emlékpark (KEMPP) szellemisége kialakításának is.

1595994312

A Gyuricza-emlékgyűrűt dr. Görög István nyugállományú ezredes, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségének alelnöke adta át Sárközi József és Kollár Endre nyugállományú ezredeseknek.

„A Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetsége húsz évvel ezelőtt alakult meg. Visszatekintve az elmúlt két évtizedre, elmondhatjuk: megvalósult dr. Gyuricza Béla vezérezredes álma, aki a honvédelem ügyét segítő, az egész Kárpát-medencét átfogó, civil szervezetről álmodott" – szögezte le az alelnök, hozzátéve, hogy a napokban Szabadkán alakul meg újabb tagszervezet.

1595994312

Az ünnepi műsorban a Vörösmarty Színház művészein kívül közreműködött a Kákics Zenekar és az Alba Regia táncegyüttes.

A gálaest előtti délutánra tervezett, Fehérvár katonái elnevezésű szabadtéri rendezvény a mostoha időjárás miatt elmaradt – a tervek szerint június 26-án pótolják.

Fotók: a szerző felvételei