Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gidófalvy Lajos ezredesre emlékeztek

Szöveg: Takács Vivien |  2015. december 23. 9:22

Gidófalvy Lajos főhadnagyra, posztumusz ezredesre, az egykori XIII/1. KISKA (kisegítő karhatalmi) Zászlóalj parancsnokára és hős katonára emlékezett a Gidófalvy Emlékbizottság Budapesten, az Andrássy Hotel előtt december 22-én, kedden.

1596006042

Bősze József nyugállományú alezredes, a Gidófalvy Emlékbizottság elnöke megemlékező beszédében elmondta: „abban a sötét korszakban e ház lakói sem kerülhették el az embertelenséget, amikor a nyilasok fegyverrel az árvaház elhagyására kényszerítették őket, a Dunába lövés szándékával. Jó szándékú emberek erről értesítették a közelben szolgálatot teljesítő KISKA katonákat, akik az eseményt rögtön jelentették parancsnokuknak, Gidófalvy Lajosnak, ő pedig azonnal intézkedett az árva gyermekek megmentésére."

1596006043

Az alezredes hozzátette: amire a katonák a helyszínre értek, a nyilasok már négy gyereket és három felnőttet meggyilkoltak. A kibontakozó fegyveres harc eredményeként a nyilasok további pogromtól elálltak, a gyerekeket a Radetzky-laktanyába és a Szív utcai egyik nyilas épületbe terelték.

1596006043

A Gidófalvy Emlékbizottság az emléktáblát − amely az 1944. december 24-i embermentés parancsnokának állít emléket − minden év karácsonya táján ünnepélyes keretek között megkoszorúzza, az épület – ami több év óta szálloda – mindenkori üzemeltetőjével együtt.

Bősze József beszédéből megtudtuk, hogy Gidófalvy Lajos főhadnagy, a második világháborúban katonáival együtt élete feláldozásával harcolt a fasizmus és az embertelenség ellen. Továbbá harcolt az üldözöttek megmentéséért, amiért 1996-ban a Yad Vasem Intézet „Világ Igaza" kitüntető címmel és oklevéllel fejezte ki elismerését. A Magyar Köztársaság belügyminisztere pedig 1998-ban kiemelkedő katonai helytállásért a „Bátorság Érdemjel" kitüntetésben részesítette.

1596006043

A beszédet követően koszorúkat helyeztek el a hotel falán lévő emléktáblára.
A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség közös koszorúját Magyar Sándor, a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának szakreferense helyezte el.

1596006043

Fotó: Tóth László