Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gödöllőn a NATO20 vándorkiállítás

Szöveg: Faragó Fanny |  2019. április 2. 8:12

Április 1-jén nyílt meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum 70 éves a NATO, Magyarország 20 éve a NATO tagja elnevezésű vándorkiállítása a gödöllői Szent István Egyetem aulájában.

1599200774
A hazánk NATO-csatlakozásának 20 éves évfordulója alkalmából elkészített vándorkiállítás gödöllői megnyitóján dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora köszöntötte a résztvevőket. „Megtiszteltetés számunkra, hogy hazánk NATO-csatlakozásának és tagságának főbb mérföldközeit bemutató fényképkiállítás gödöllői helyszínének egyetemünk adhat otthont" – fogalmazott a rektor, majd hozzátette: fontos a felsőoktatás és a honvédelem együttműködése, mert a magas színvonalon működő egyetemek a tudomány és a kutatás motorjaiként új képességekkel növelhetik az ország biztonságát. „Együttműködésünk széles területet ölel fel, mindez azt bizonyítja, hogy megtaláltuk azokat a közös pontokat, amelyek keretében a Szent István Egyetem is hozzájárulhat a biztonságos környezetünk kialakításához" – hangsúlyozta.

1599200774
Csikány Tamás ezredes, a Honvédelmi Minisztérium főosztályvezetője a kiállítást megnyitó beszédében rámutatott: a honvédelem mindenki ügye, mindenkinek tennie kell azért, hogy az ország biztonságos legyen. „Társadalmi összefogásra van szükség, ezért indítunk olyan programokat, amelyek a honvédelem és a hazafiasság érzetét növelik az emberekben. A NATO nemcsak azt vállalta, hogy megvédi Magyarországot, hiszen a magyar katonáknak is óvniuk kell a többi tagállamot. A világ bármelyik pontján azokat az értékeket képviseljük, amelyeket a NATO magáénak vall, és amelyeket mi elfogadtunk" – hangzott el.

1599200775
A tárlat ünnepélyes megnyitóján levetítették a Zrínyi Katonai Filmstúdió 20 év szövetségben – Magyarország és a NATO című kisfilmjét, ezt követően a Magyar Honvédség Központi Zenekar rézfúvós együttesének műsora színesítette a programot. Az ünnepség második részében Benkő Krisztina, a Zrínyi Kiadó vezetőjének helyettese mutatta be Szenes Zoltán és Siposné Kecskeméthy Klára magyar és angol nyelvű kötetét, amely az évforduló alkalmából jelent meg NATO 4.0 és Magyarország 20 év tagság – 30 év együttműködés címmel.

1599200775
A vándorkiállítás gödöllői megnyitóján az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság toborzópontot üzemeltetett, ahol katonai felszerelésekkel és hatástalanított fegyverekkel várták az érdeklődőket. A tárlat április 1. és április 7. között megtekinthető Gödöllőn, a Szent István Egyetemen. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum által összeállított fotókiállatás a közeljövőben a nagyobb vidéki városokban is bemutatkozik.

1599200775
Fotó: a szerző felvételei