Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gőzerővel halad a területvédelmi tartalékosok toborzása

Szöveg: Smidróczki Róbert főhadnagy |  2017. szeptember 25. 7:11

Tervszerű, átgondolt, célratörő feladatvégzés és felkészült, szakszerűen dolgozó csapat. Ezek szükségesek ahhoz, hogy sikeres legyen a területvédelmi tartalékosok toborzása – vélik Debrecenben, ahol a napokban írta alá szerződését a Hajdúság 100. önkéntes területvédelmi tartalékos katonája.

A tavaly év végén bejelentett Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program része az eddig működő tartalékos rendszer megújítása. A cél az, hogy tovább erősödjön az állampolgárok részvétele a haza védelmében. A rendszer korábbi formáját 2011-ben újították meg, ekkortól beszélhetünk önkéntes műveleti, illetve önkéntes védelmi tartalékos szolgálatról. Az újrastrukturálás részeként megjelent a területi elven szerveződő önkéntes területvédelmi tartalékos kategória. A toborzás elsőként Veszprém és Hajdú-Bihar megyében kezdődött el, alig öt hónappal később, szeptember 12-én pedig már meg is kötötte szerződését Hajdú-Bihar megye 100. területvédelmi tartalékos katonája. Ennek kapcsán beszélgettünk Nagy Zoltán alezredessel, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság debreceni központjának parancsnokával a toborzás során elvégzett feladatokról, illetve az eddigi tapasztalatokról.

1596039062


Nemrég írta alá szerződését a Hajdúság 100. önkéntes területvédelmi tartalékos katonája, de hogyan is áll pontosan a megyei létszám?

Örömmel mondhatom, ahogy egyre jobban megismerik az emberek a lehetőséget, annál többen keresik fel a toborzó irodát. Eddig a megyéből több mint kétszázan regisztráltak, és kezdték meg a felvételi eljárást. Ezidáig négy alkalommal tartottunk ünnepélyes keretek között szerződéskötést, június 17-én elsőként 13-an, augusztus 8-án további 45-en csatlakoztak a rendszerhez, augusztus 16-án újabb 36 fő, szeptember 12-én pedig 20 fő kötötte meg a szerződését. Összesen eddig 114 területvédelmi tartalékossal rendelkezünk, azaz – mivel megyénk 10 járásból tevődik össze – a szükséges létszám több mint tíz százaléka már rendelkezésre áll.

1596039063

Tavasszal kezdték meg a toborzást, milyen módszerekkel vágtak neki ennek a feladatnak?

Az eddig használt és jól működő toborzási módszereket kellett átültetnünk erre az új szolgálati formára. Kezdetben az elsődleges célunk az volt, hogy minél szélesebb körben meg tudjuk ismertetni az emberekkel a tartalékos rendszer legújabb komponensét. Az első időszakban a helyi védelmi bizottságok ülésein a bizottságok tagjai mellett a megye településeinek polgármestereit tájékoztattam a területvédelmi tartalékos rendszer sajátosságairól, a feltételekről. Ma már valamennyi települési önkormányzatnál van kapcsolattartó személy, aki támogatja szervezetünket a célok elérésében. A lakosság közvetlen tájékoztatása érdekében a megye járásközpontjaiban toborzó roadshow-kat tartottunk, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályával együttműködve pedig a regisztrált álláskeresők részére szerveztünk tájékoztató előadásokat. Folyamatosan jelen voltunk – és vagyunk – a megyében megrendezett kulturális, sport, társadalmi és egyéb rendezvényeken. Lakossági fórumokat szerveztünk, megkerestük a településeken működő civil szervezeteket, sportegyesületeket, a nagyobb létszámot tömörítő szerveződéseket. Emellett a Debreceni Egyetemmel való szoros együttműködés részeként az intézet Állásbörze és Karriernapján, illetve gólyatáborában is volt lehetőségünk találkozni a hallgatókkal. Végül, de nem utolsó sorban az eddig is meglévő jó kapcsolatoknak köszönhetően nagyban tudtunk támaszkodni a helyi és a regionális sajtóra. Több száz alkalommal jelentünk meg a média különböző felületein, nemcsak itt a megyeszékhelyen, hanem a megye településeinek újságjaiban, a rádiókban, a városi televíziókban.

1596039063

A legutóbbi szerződéskötés alkalmával elismerést adtak át egy már szerződést kötött területvédelmi tartalékos katonának a toborzás során nyújtott támogatásért. Ezek szerint működik egyfajta „belső" toborzás is?

Igen, örömmel mondhatom, hogy számos olyan, már rendszerben lévő tartalékos katona van a megyében, akik nagyban segítik a mi munkánkat. Ők, ha szabad így fogalmazni, a mi meghosszabbított kezünk a lakhelyükön, sok esetben segítenek tájékoztató előadások megszervezésében, illetve saját maguk is viszik hírét a tartalékos szolgálatvállalás lehetőségének.

Miért lehet vonzó a szolgálat a civilek számára, egyáltalán kiket szólítanak meg a toborzás során?

Ha katonai toborzásról beszélünk, szolgálatformáktól függetlenül – legyen szó szerződéses vagy tartalékos szolgálatról – a célcsoportok nagyrészt megegyeznek. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a katonának jelentkezők eltérő okok miatt választják az egyenruhás szolgálatot, más és más motivációval rendelkeznek. Éppen ezért nem lehet például, egy tájékoztató előadást kimondottan mondjuk az anyagi juttatás köré felépíteni, vagy csak az érzelmekre, a hazaszeretetre alapozni. Az is egyértelmű, hogy teljesen más kommunikációt igényel egy állandó munkaviszonyt, rendszeres juttatást, karrierlehetőséget kínáló szolgálatforma, mint egy civil hivatás, vagy tanulás mellett végezhető tartalékos szolgálat. Mindez együtt nagyon komplex tudást igényel, éppen ezért a toborzás megkezdése előtt a szakállomány ilyen irányú felkészítésére is komoly figyelmet kellett fordítani, hogy képesek legyenek a felvételi eljárás gyors, szakszerű lefolytatására és a megfogalmazott „üzeneteket" átadni a célcsoportoknak.

1596039063


Milyen tapasztalatokat szereztek az eddig eltelt mintegy öt hónapban?

Most már a toborzással és a jelentkeztetéssel párhuzamosan az alkalmassági vizsgálatok megszervezése, illetve a szerződéskötések előkészítése is napi feladattá vált, azaz nemcsak a toborzással kapcsolatban, hanem a felvételi eljárás kapcsán is rendelkezünk olyan tapasztalatokkal, amelyek feldolgozása eredményesebbé és hatékonyabbá teheti a munkánkat. Az mindenképpen elmondható, hogy nagyon fontos a személyes jelenlét, a civilek közvetlen tájékoztatása. Mivel új szolgálati formáról beszélünk, sokszor több információ szükséges az embereknek az alapos mérlegeléshez, a döntésük meghozatalához annál, mint amit mondjuk egy plakáttal vagy egy híradással közölni tudunk feléjük. Tapasztaltuk egy-egy rendezvény során azt is, hogy azért nem jöttek oda a toborzó pontra az emberek, mert – ahogy ők fogalmaztak – van állásuk, nem szeretnének váltani. Ugyanakkor nem voltak tisztában azzal a lehetőséggel, hogy meglévő munkájuk megtartása mellett tartalékos szolgálatra is jelentkezhetnek. Ez megerősített bennünket abban, hogy újabb és újabb kommunikációs csatornákat kell felkutatnunk, amelyeken keresztül tudjuk informálni az embereket a tartalékos rendszerről. Nagyon fontos továbbá, hogy a szolgálatra jelentkezők a felvételi eljárás, illetve a kiképzés, tényleges szolgálatteljesítés során jó benyomásokat szerezzenek a honvédségről, hiszen – mint ahogy már szó volt róla – ők maguk is egyfajta toborzást hajtanak végre azzal, ha saját környezetükben beszélnek ismerőseiknek a tartalékos rendszerről, az átélt pozitív élményekről.

1596039064


„Túl a százon", ám, gondolom, nem dőlhetnek hátra a továbbiakban sem.

Pontosan, hiszen több szakterületen is jelentős feladatok várnak ránk. A toborzást tekintve, ahogy már említettem, a megyében 1000 fő területvédelmi tartalékos katonára van szükség, de emellett természetesen nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a tartalékos rendszer fejlesztése mellett biztosítanunk kell a katonai alakulatok, illetve a katonai tanintézetek létszámigényeit. Komoly feladatot jelent ez is, hiszen például szerződéses szolgálatra a megyéből ebben az évben már most közel 200 fő került be valamelyik katonai szervezethez, és folyik a következő alapkiképzésre tervezett bevonulók ügyintézése is. Mindez azt is jelenti, hogy várhatóan novemberben a Hajdúság 2000. szerződéses katonája is megkezdi szolgálatát, ami szintén egy fontos és örömteli esemény lesz a központ életében.

1596039064

Fotó: a szerző felvételei