Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát volt a patakparton és az elkerülőút közelében

Szöveg: Szűcs László |  2014. május 27. 8:36

A 21. héten, azaz május 19–25. között 53 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 16 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Zaveczki Ivett szakaszvezető, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 1057 bejelentést kaptak.

Május 19-én Székesfehérvár és Csór közé vonultak ki a tűzszerészek, mivel a 8. számú főúttól pár száz méterre − földmunkák közben − több, második világháborús robbanószerkezet került elő. A Juhász Attila főtörzsőrmester vezette járőr négy darab 82 milliméteres aknavetőgránátot, két darab kézigránátot, egy 4 centiméteres páncéltörő gránátot, valamint tíz kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert szállított el a helyszínről a várpalotai gyűjtőhelyre.

Ugyanezen a napon a főváros VIII. kerületében is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Dobozi utcában egy építése területen két darab RG-42-es típusú kézigránátot, valami egy kilogrammnyi 7,62 milliméteres lőszert találtak. A robbanószerkezeteket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Az elmúlt héten három napon keresztül − május 20−22. között − dolgoztak a tűzszerészek Nagybajomban, ahol több tucatnyi második világháborús robbanótestet találtak. Az építési területen fellelt robbanószerkezeteket − mivel azok nem voltak elég biztonságosak a szállításhoz − a tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Május 21-én Ercsibe vonultak ki a tűzszerészek, mivel a patakparton egy 10,5 centiméteres repesz-romboló gránátot találtak. A német gyártmányú második világháborús robbanószerkezetet a Juhász Attila főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Címkéktűzszerész