Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát volt a turistaút mellett

Szöveg: Szűcs László |  2015. április 9. 9:23

A 14. héten, azaz március 30. és április 5. között 55 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 18 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Csörgei Csilla törzsőrmester, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2015-ben eddig összesen 574 bejelentést kaptak.

Március 30-án Debrecenbe kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a Sárvári Pál úton, önkormányzati területen, földmunkák közben világháborús robbanószerkezetet találtak. A Hadházi Sándor zászlós vezette járőr a helyszínen megállapította, hogy egy 8,8 centiméteres, német gyártmányú páncéltörőgránát került elő, amit a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállítottak.

A debreceni helyszínre április 5-én is visszatértek a tűzszerészek. Ezúttal egy 8,8 centiméteres, német gyártmányú légvédelmi repeszgránátot találtak, amit a Gyurits Tibor főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállított.

Április 4-én a Nógrád megyei Bárna község határában, a turistaútvonal mellett bukkantak rá egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repesz-aknavetőgránátra az arra járók. A második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Címkéktűzszerész