Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok a kastély udvarán

Szöveg: Szűcs László |  2013. március 19. 9:41

A 11. héten, azaz március 11–17. között 36 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 12 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 252 bejelentést kaptak.

Március 11-én a főváros XI. kerületéből, a Nevegy utcából kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint egy társasház építési munkálatai közben egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát került elő. Az Érsek János törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a gránát kilőtt állapotban van és a gyújtószerkezete is sérült, így a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítették. A munkálatok ideje alatt az utcát 100 méteres sugarú körben kellett kiürítenie a rendőrségnek, a korlátozás 14 társasházat érintett.

Ugyanezen a napon Bicsérden is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A vasútállomás területén, földmunkák közben egy 8 centiméteres aknavetőgránát került elő. A robbanószerkezetet a Vörös Mihály főhadnagy vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Március 13-án Oroszlány-Majkpusztán, a kastély udvarán, földmunka közben összesen négy darab, 8 centiméteres aknavetőgránát került elő a földből. A robbanószerkezeteket a Zsolnay Gábor százados vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.