Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai ellenzéke tárgyalást kezdett a tálibokkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 19. 8:32

A Hamid Karzai elnökkel szemben egyesült afgán ellenzéki pártok tárgyalásokat kezdtek a tálibokkal és Gulbuddin Hekmatjar hadúrral – közölték tálib és ellenzéki vezetők az amerikai hírügynökséggel.

Közlésük szerint azt remélik, hogy sikerül nyélbe ütniük egy békemegállapodást még a nemzetközi biztonsági erők kivonása és a jövő évi elnökválasztások előtt. „Megoldást akarunk Afganisztán számára … de minden lépésnek óvatosnak kell lennie" – mondta az AP-nek Hamid Gailani, az egyesült ellenzék egyik alapító tagja.

Ez az első megerősítése annak, hogy az ellenzék saját, önálló tárgyalásokba kezdett, mivel politikai megoldást keres a tálibok kormányának elűzése óta immár 12 éve tartó háború lezárására.

A tálibok is szeretnék előrelendíteni az ügyet, ennek érdekében még tárgyalásvezetőjük lecserélése is felmerült – mondta két tálib vezető az AP-nek.

Ha sikerülne egyetértésre jutni a tálibokkal és a Washington által terroristának nyilvánított Hekmatjar radikális iszlamista Hezb-i-Iszlami csoportjával, az jó esélyt biztosítana a jövőre közös elnökjelöltet indítani készülő ellenzék számára egy Karzai utáni koalíciós kormány összetákolására. Ellenkező esetben sokak félelme szerint visszatérhet az 1990-es évek elejének Kabult romhalmazzá tévő testvérháborúja.

Karzai elnök a múlt héten újabb kirohanást intézett az Egyesült Államokkal szemben. Azzal vádolta Washingtont, hogy – Kabul megkerülésével – újra tárgyalásokba bocsátkozott a tálib lázadókkal a külföldi erők Afganisztáni jelenlétének meghosszabbítása érdekében. Állítását mindkét fél cáfolta.

Egy békemegállapodáshoz Mohammad Omar mollának, a tálibok vezérének jóváhagyása mellett meg kell szerezni Hekmatjar támogatását is, aki több ezer fegyveressel rendelkezik elsősorban az ország északi és keleti részeiben. Omar és Hekmatjar egymás esküdt ellenségei, de mindketten az afgán kormány és a nemzetközi biztonsági erők ellen hajtanak végre támadásokat, s mindketten felfüggesztették kilátástalannak ítélt közvetlen tárgyalásaikat az Egyesült Államokkal.

A Hekmatjar féle Hezb-i-Iszlami egyik jól informált vezetője megerősítette, hogy tárgyalásokba fogott Karzai ellenzékével.

Az egyesült ellenzékhez az afgán politika számos nagy hatalmú személyisége csatlakozott. Köztük van két volt elnökjelölt, Abdullah Abdullah és Ali Ahmad Dzsalali – mindkettőjüket szívesen látta volna Washington a 2009-es elnökválasztások győzteseként. Ide tartozik Rasid Dosztum, a kisebbségi üzbég etnikum vezetője, valamint Mohamed Mohakik, a síita hazara kisebbség vezetője. Az egyesült ellenzék sorait erősíti Ahmad Zia Maszúd volt afgán alelnök is, a tálibok elleni harc néhai legendás parancsnokának, Ahmed Sah Maszúdnak a fivére.