Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok a sínek és a gázcsövek mellett

Szöveg: Szűcs László |  2012. október 30. 7:21

A 43. héten, azaz október 12–28. között 63 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 29 esetben kellett soron kívül intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2012-ben eddig összesen 2631 bejelentést kaptak.

Október 23-án érkezett a bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerészügyeletére, hogy a Tiszafüred és Debrecen közötti vasútvonal mellett, pálya-karbantartási munkálatok során feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetet találtak. A Valter József főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a pályamunkások egy 152 milliméteres, szovjet gyártmányú repesz-romboló gránátra bukkantak, amit a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállítottak.

Október 24-én Kecskeméten akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Az Izsáki úton épülő új hotel munkálatai közben a földből került elő egy szovjet gyártmányú, 76 milliméteres repeszgránát. A veszélyes szerkezetet a Hadházi Sándor zászlós vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Ugyanezen a napon Segesdre is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek, mivel egy helyi cég telephelyén, üzemcsarnok-bővítés közben a munkások egy RPG-40 típusú, szovjet gyártmányú kézigránátot találtak. A robbanószerkezetet a Strak Vince főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Október 25-én a főváros XI. kerületéből kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a gázművek munkatársai a Muskotály és a Nedecvár utcák kereszteződésében, a gázcsövek ellenőrzése közben több, feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetet találtak. A Sulykovszki Róbert zászlós vezette járőr a megjelölt helyen összesen két darab, 76 milliméteres páncéltörő gránátot talált, amik szállítható állapotban voltak, így a központi gyűjtőbe kerültek.