Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok a temetőben és a vasúti sínek mellett

Szöveg: Szűcs László |  2012. szeptember 25. 10:51

A 38. héten, azaz szeptember 17–23. között 77 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 18 esetben kellett soron kívül intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2012-ben eddig összesen 2235 bejelentést kaptak.

Szeptember 17-én Szolnokról értesítették a tűzszerészeket, hogy a Tisza-parti sétány gyalogos hídjánál a járókelők egy második világháborús robbanószerkezetet találtak. A Pozderka Attila főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 80 milliméteres, srapnelgránát került elő, amit a tűzszerészek a helyszínen megsemmisítettek.

Ugyanezen a napon Pettenden is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a vasúti sínek mellett, kábelfektetés közben egy 82 milliméteres aknavetőgránát került elő a földből. A veszélyes szerkezetet az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Szeptember 19-én Kiscsehibe vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Vispeh-patak medrének takarítása és szélesítése közben több, második világháborús robbanószerkezet is előkerült. A Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette járőr egyebek mellett nyolc darab 37 milliméteres légvédelmi repeszgránátot, négy darab 37 milliméteres páncéltörő gránátot, tizenkilenc darab 70 milliméteres repeszlőszert, valamint huszonhét darab 20 milliméteres repeszgránátot talált a megjelölt helyen. A robbanószerkezeteket a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg.

Az elmúlt héten kétszer is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek a fővárosi, Fiumei úti temetőbe, mivel a szovjet katonai parcellában folyó felújítási munkálatok közben robbanószerkezetek kerültek elő. Szeptember 20-án egy 82 milliméteres aknavetőgránátot szállított el a helyszínről a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőr, míg 21-én egy RG–42-es kézigránátot kellett a központi gyűjtőbe vinnie az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerészeknek.