Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok voltak a vízelvezető árokban

Szöveg: Szűcs László |  2013. június 4. 11:24

A 22. héten, azaz május 27. és június 2. között 71 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 23 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 974 bejelentést kaptak.

Május 29-én Cecéről érkezett a riasztás a tűzszerészügyeletre, hogy a Köztársaság úton található nyúltelepen, az építkezésre hozott földben világháborús robbanószerkezeteket találtak. A Lődi Antal szakaszvezető vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a földkupacban egy 7,5 centiméteres, német gyártmányú páncéltörő gránát, valamint egy 8 milliméteres karabélylőszer volt. A robbanószerkezeteket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Ugyanezen a napon Letenyén is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Petőfi Sándor úton, az egyik ház előtt, az árokban, földmunkák közben egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot találtak. A robbanószerkezetet a Lődi Antal szakaszvezető vezette tűzszerészjárőr szállította a központi gyűjtőbe.

Május 31-én Gánt és Vérteskozma között, a vízelvezető árok építése közben húsz darab, 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátra bukkantak a munkások. Az azonnal a helyszínre siető tűzszerészek – Horváth Csaba őrnagy, járőrparancsnok vezetésével – a robbanószerkezeteket a központi gyűjtőbe szállították.

Ugyancsak május utolsó napján Budapesten, a IX. kerületben található labdarúgó-stadion építése közben került elő egy második világháborús robbanószerkezet, amelyről a Kiss Henrik törzsőrmester vezette tűzszerészjárőr megállapította, hogy egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát. Mivel a robbanótest szállítható állapotban volt, a tűzszerészek a központi gyűjtőbe vitték.