Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyerekek háborúja – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. október 9. 18:47

Bár a világot folyamatosan sokkolja az „Iszlám Állam” véres propaganda-hadjárata, van egy olyan tevékenysége is a terrorszervezetnek, amellyel a nyugati társadalmak semmit nem, vagy csak alig valamit tudnak kezdeni. Ez a gyerekek és a külföldi fiatalok bevetése, amely akár értelmezhető a pszichológiai hadviselés részeként is.

1596021091
A gyerekkatonák alkalmazása nem új keletű dolog a történelemben. Elég csak a francia gyermekek 1212. évi keresztes hadjáratára gondolni, illetve az európai szabadságharcokban részt vett fiatalokra, sötétebb példát említve a Hitlerjugendre. Az utóbbi évtizedekben főként az Afrikából érkező hírekre kapjuk fel a fejünket a gyerekkatonák kapcsán, az „Iszlám Állam" (Islamic State of Iraq and the Levant – ISIL) azonban a gyermekek elleni borzalmak tekintetében is hamar listavezető lett. A fiatalok behúzása a terrorszervezetbe kétféle módon történik: elrabolják vagy toborozzák őket. Az ISIL mindkettőt hatékonyan műveli – felmérhetetlen károkat okozva a gyermekeknek.

Hatékony átnevelés

Az ISIL gyerekrablásai brutálisan egyszerű technikán alapulnak. Ha olyan területet foglalnak el, amelyen vallásilag vagy ideológiailag számukra nem elfogadható népesség él, beindul a könyörtelen „rutineljárás".
– Főleg a kurd etnikumhoz tartozó jazidik esetében gyakori ez, amely egy nagyon zárt, egyik nagyobb vallási irányzathoz sem tartozó csoport. Amikor az „Iszlám Állam" katonái elfoglalnak egy jazidi települést, a férfiakat lemészárolják, a nőket és a fiatal lányokat pedig elviszik szex-rabszolgának. Az öregnek tartott asszonyokat szintén kivégzik. Az egészen fiatal gyerekeket átnevelő táborokba hurcolják, ahol programszerű agymosásnak vetik alá őket – részletezi az eljárást dr. Vogel Dávid főhadnagy, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének (HVK TKH) hadműveleti tisztje.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 14-én, pénteken megjelenő számában.