Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kerry szerint Oroszország és Aszad háborús bűnöket követtek el

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. október 9. 17:25

Damaszkusz és Moszkva szíriai tetteit, úgy mint a kórházak bombázását, háborús bűncselekményként kell kivizsgálni – jelentette ki október 7-én, pénteken John Kerry amerikai külügyminiszter.

„Tegnap este a szíriai rezsim támadást hajtott végre egy újabb kórház ellen, amely során húsz ember életét vesztette és százan megsebesültek. Oroszország és a rezsim számos magyarázattal marad adós a világnak, hogy miért támadnak továbbra is kórházakat, egészségügyi intézményeket, nőket és gyerekeket" – mondta Kerry francia kollégájával Washingtonban közösen tartott sajtótájékoztatóján.

„Ezek olyan cselekmények, amelyek valósággal könyörögnek azért, hogy megfelelő módon, háborús bűncselekményekként vizsgálják ki őket; és azokat, akik elkövették ezeket, felelősségre kell vonni" – tette hozzá.

Kerry szerint ezek a cselekmények már jóval túlmutatnak a véletlenszerűségen. Azzal vádolta Oroszországot és Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát, hogy céltudatosan „terrorizálják a civileket".

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter, aki moszkvai tárgyalásai után érkezett Washingtonba, egy új francia kezdeményezésről számolt be a fegyverszünet újraélesztésére. Egyelőre azonban nem világos, hogy a francia terv milyen előnyökkel szolgálna az orosz–amerikai tűzszüneti megállapodáshoz képest, amely összeomlott a múlt hónapban.

Ayrault szerint az igazság pillanatát fogja jelenteni Oroszország számára az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) a Szíriával kapcsolatos határozatról tartandó szombati szavazás, amelyet Franciaország kezdeményezett.

„A holnapi nap az igazság pillanatát jelenti majd a BT tagjai számára, amikor eldönthetik: akarják-e vagy nem a fegyvernyugvást Aleppóban. Ez a kérdés különösen vonatkozik orosz partnereinkre" – fogalmazott Ayrault.

Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken arról beszélt, hogy a francia kezdeményezés sok pontban elfogadhatatlan Moszkva számára, mivel átpolitizálja a humanitárius segélyszállítmányok ügyét – jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. Oroszország csütörtökön még azt közölte, hogy vizsgálja a határozattervezetet.