Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ha esik, ha fúj… – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. szeptember 9. 14:05

A történelem számtalan csatáját nem a hadvezérek vagy a stratégiai elképzelések, a precízen kidolgozott haditervek, a túlerő aránya, hanem egy sokkal irányíthatatlanabb dolog, az időjárás döntötte el. Elég csak Napóleon oroszországi hadjáratára vagy a német hadsereg második világháborús Barbarossa-tervére gondolni.

1595999786
Azóta már nem létezik olyan hadműveleti előkészítés, amely ne a katonai meteorológiával kezdené meg a munkát. Magyarországon a honvédség mintegy nyolcvan katonája dolgozik éjjel-nappal azon, hogy minden szükséges információval ellássa a döntéshozókat.
A hazai katonai meteorológia első szervezeti elemei az első világháborút követően jöttek létre. Hille Alfréd ezredes, fizikus-tanár volt az, aki úttörő szerepet játszott az addig nem létező terület kialakításában.

A világégés után meteorológusként helyezkedett el, s egyszerűségében is zseniális ötletet talált ki a légköri jelenségek tanulmányozására. Miután a katonai célú repülések a győztes hatalmak feltételei szerint tiltottak voltak, Hille kijárta a Szövetséges Katonai Ellenőrző Bizottságnál, hogy felszállásokat engedélyezzen meteorológiai megfigyelések ürügyén. Ez igaz is volt, ám Hille ezzel két legyet ütött egy csapásra: egyfelől valóban fontos adatgyűjtést végezhetett, másfelől a tiltás ellenére folyamatos pilótaképzést biztosíthatott az újonnan szerveződő légierő részére. 1925-ben oroszlánrészt vállalt a Magyar Meteorológiai Társaság létrehozásában, emellett elkezdte a honvédségnél a meteorológusok képzését is. A kezdetleges technikai feltételek ugyan rengeteget fejlődtek az évtizedek alatt, ám mindaz, amit a magyar katonai meteorológia mára elért, az ő munkásságával kezdődött.

(Tovább részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 11-én, pénteken megjelenő számában!)