Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolgálat a Baltikum felett

Szöveg: Gyeginszky Andor hadnagy - Snoj Péter |  2015. szeptember 9. 13:48

Augusztus 27-én kitelepült magyar Gripenek szeptember 1-jén szolgálatba álltak a Baltikum légterének védelmében.

Az azóta eltelt időben különböző kiképzési repülések, gyakorló és éles riasztások alatt a Litvániába települt kecskeméti pilóták az elfogásokat és a légtérrendészeti feladatokhoz elengedhetetlen eljárásokat gyakorolták, tesztelték a repülőgép és a légiirányítás rendszereit, alaposabban megismerkedtek a repülőtér sajátosságaival és a légtérszerkezettel.

A NATO németországi Uedemben található egyesített légivezetési központjával folyamatos a kapcsolat, riasztás esetén a NATO előírásoknak megfelelő módon gyorsan és hatékonyan képes reagálni a magyar csapat. Az első napok az átadás-átvétellel teltek, a norvég kontingens szolgálata végén ki- a magyarok beköltöztek a készültségi épületbe.

1595999785

Az informatikai és kommunikációs rendszer kiépítése és a szolgálati helységek elfoglalása után hamar megkezdte teljes működését a magyar alegység. A több mint nyolcvan magyar katona munkája biztosítja, hogy a Gripenek és pilótáik éjjel nappal készen álljanak a bevetésre és a műszaki kiszolgáló személyzet folyamatosan el tudja látni munkáját.

Litvánia negyedik legnagyobb településének, a körülbelül százezer lakosú Siauliai városának lakói közvetlenül és pozitívan viszonyulnak a magyar katonákhoz.

1595999785

Fotó: dr. Toperczer István alezredes