Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ha meg akarsz maradni, védd magad!

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. június 5. 22:16

Egy erődítmény üzenete mindig az, hogy ha meg akarsz maradni, akkor védd magad – mondta Hende Csaba június 5-én, pénteken, a felújított siklósi vár átadó ünnepségén.

1595994991

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a siklósi vár sorsa a többi, hasonló magyar erődítményhez képest kedvezőbben alakult, hiszen a történelem során gondoskodtak róla, és nem robbantották fel a Rákóczi-szabadságharc után, illetve a szocializmusban is nagy figyelmet kapott, mert az egyik forgatási helyszíne volt a Tenkes kapitánya című tévésorozatnak.

A tárcavezető rámutatott, hogy a vár a tatárjárástól mostanáig a közös munka árán maradhatott fenn, ez az összefogás az, amivel Magyarország és talán egész Európa életét is megújíthatjuk. Hozzátette: eljött az idő, hogy kivétel nélkül mindannyian előrébb lépjünk, az országépítő munkához azonban mindenkire szükség van, lépésről-lépésre haladva el kell végezni a ránk bízott feladatokat.

1595994991

Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, miniszteri biztos az ünnepségen azt mondta: a siklósi vár páratlan értékeket mutat be a látogatóknak, turisztikai szempontból ugyanakkor azon egység részének kell tekinteni, amelyet a térség borászatai, a harkányi víz és az Ormánság látnivalói képeznek. Az erődítmény egyébként Magyarország egyik legépebben megmaradt korabeli ilyen jellegű épülete – tette hozzá.

1595994992

A helyszínen kiosztott dokumentum szerint a megújult a siklósi vár északi szárnya, az európai uniós forrásból finanszírozott 400 millió forintos beruházás eredményeként az épület külső homlokzata egységessé vált, megszépült az északi terasza, emellett a műemléki ingatlan konferenciateremmel, vártörténeti kiállítással és egy kávézóval is gazdagodott.

Marenics János, Siklós polgármestere ezt az információt annyival egészítette ki, hogy, hogy a vár 2007-ben kezdődött felújítása az északi résszel együtt eddig mintegy 2 milliárd forintba került.

1595994993

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária és Borbás Mátyás (MTI)