Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haderőnemi főnök látogatása a NATO Hajózó Kiképző Központban

Szöveg: Litauszki Zoltán alezredes |  2018. április 27. 9:21

Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke, parancsnokhelyettes és Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka március 27. és  30. között látogatást tett Kanadában, a NATO Repülő Kiképzési Központban (NATO Flying Training in Canada – NFTC).

1599185925
Jobbról D. Smith alezredes, iskolaparancsnok; Hernádi Máté hadnagy és W Radif ezredes, a Cold Lake ezred parancsnoka

A létesítmény biztosítja a magyar hajózóállomány gyakorlati képzését, valamint a vadászpilóták haladó szintű repülőkiképzését. A program jelentőségét bizonyítja, hogy a jelenleg Gripent repülő állomány tagjai a programot a svédországi célfelkészítés előtt mindannyian sikeresen teljesítették.

Az NFTC-képzés nemcsak a polgári repülésben elengedhetetlen eljárásokat tanítja meg, hanem a katonai repülés taktikai fogásait is összetett műveleti jellegű környezetet szimulálva mutatja be a pilótáknak. A program 2002. évi indulása óta 94 magyar hajózó vett részt a különböző szintű repülőkiképzésben, így napjainkra ők biztosítják a magyar légierő pilótaképességét a harcászati repülő, helikopter és szállító repülő területeken egyaránt.

1599185925
A diákok az NFTC és a magyar légierő vezetőivel

A látogatás során a delegáció találkozott D. P. O′Reilly ezredessel (15. ezred, parancsnok, Moose Jaw) és David Smith alezredessel (NFTC-iskolaparancsnok). A találkozón részt vett Goron László alezredes, az NFTC magyar nemzeti rangidőse is. A megbeszélés során a program vezetői megosztották a pilótajelöltek kiválasztásának és képzésének tapasztalatait, ami nagyban segítheti a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban megújuló stratégiai légiszállító képesség megnövekedett hajózólétszámának kialakítását, valamint a 2018 szeptemberében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bázisán induló pilótaképzés és az NFTC gyakorlati képzési követelményeinek szinkronizálását.

1599185926
Az NFTC állományában jelenleg hat magyar hallgató képzése folyik, valamint további hat magyar oktató támogatja a képzéseket. Smith alezredes a magyar hallgatók hozzáállását és az oktatói állomány felkészültségét kiválóra értékelte. A látogatás idején fejezte be repülőkiképzését az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományában szolgáló Hernádi Máté hadnagy is. A pilótává válást jelképező szárnyakat Sáfár dandártábornok tűzte Hernádi Máté hadnagy mellére, a hozzátartozók és 13 kanadai társa előtt. Minden pilóta életében jelentős mérföldkő, amikor jogosulttá válik a szárnyak viselésére. Nehéz, kihívásokkal teli kiképzés az NFTC Harvard típuson végrehajtott programja; ugyanakkor olyan felkészítést ad, amely biztosítja, hogy a repülés bármely ágában helytálljon a pilóta későbbi pályafutása során.

A magyar oktatói állomány munkájának elismerését bizonyította, hogy a ceremónia végén a végzős diákok megválasztották a képzés legjobb oktatóját, mely megtisztelő címet Szabadi Vilmos főhadnagy vehette át a végzős állomány évfolyamelsőjétől.

1599185926
Fotó: a szerző felvételei