Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadihajós gyűjteményt állítottak ki

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. február 3. 16:21

Dr. Csonkaréti Károly festőművész kiállításának megnyitójával várta a téli szünet után a vendégeket a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum február 3-án, kedden. A művész festményein a vitorlás gőzkorvettek, gőzfregattok mellett első világháborúban szolgált csatahajók, monitorok, rombolók, gyorscirkálók és őrnaszádok elevenedtek meg.

1595987147

A kiállítás megnyitóján dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnoka méltatta a művész munkásságát. Kiemelte: Csonkaréti Károlynál senki nem tud többet a magyar hadihajózás történetéről, hiszen az alkotó a második világháború alatt a Magyar Királyi Honvéd Folyamerőknél matrózként egy aknászhajón teljesített szolgálatot.

Itt hallott először a DEBRECEN őrnaszád harcáról és elsüllyesztéséről, amelynek elfeledett története inspirálta a későbbiekben, hogy ezzel a témával foglalkozzon. A hetvenes években kezdte el kutatni, feldolgozni és megírni a magyar hadi- és folyami hajózás történetét, mivel erről a témáról alig volt megjelenített, közzétett adat. Írásai, cikkei számos újságban megjelentek, a témáról eddig huszonkét könyve került ki a nyomdából. Szintén az ő nevéhez köthető a LAJTA monitor felfedezése és azonosítása, amely az Osztrák−Magyar Monarchia haditengerészetének első monitor típusú hajója volt. Az ausztriai festők példája alapján feldolgozta, rajzokon és festményeken megjelenítette a magyar folyami és tengeri hadihajókat.

1595987147

2003-tól minden évben volt gyűjteményes kiállítása. Festményeinek, rajzainak száma meghaladja a háromszázat. Írásaiért és munkásságáért, különösen a LAJTA monitor megtalálásáért és megmentésében való részvételéért több kitüntetést is kapott.

A kiállításon a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak adományozott festményeiből kiválogatott, első világháborús hadihajókat felvonultató festményeket láthatja a közönség. A megnyitón a művész munkásságáért a HM HIM ezüst emlékérmét vehette át.

1595987148

Fotó: Szikits Péter (HM HIM)