Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kobani peremterületeiről is visszavonulnak a dzsihadisták

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 3. 16:47

Visszavonulnak az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet harcosai a török-szíriai határváros, Kobani peremterületeiről is, miután a kurd harcosok újabb területeket foglaltak el a város szélén – számolt be róla február 2-án, hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet.

A szíriai polgárháború történéseit dokumentáló és kiterjedt információs hálózattal rendelkező csoport arról számolt be, hogy hétfőre virradó éjszaka a legerősebb kurd milícia, a Népvédelmi Erők (YPG) 13 falut foglalt vissza a szélsőségesektől.

Rámi Abdur-Rahmán, az OSDH igazgatója hozzátette, a dzsihadisták részéről nem tapasztalható nagy mértékű ellenállás. Míg az Iszlám Állam harcosai vasárnap 4-5 kilométerre voltak a várostól, jelenleg mintegy 10 kilométerre húzódtak vissza – mondta.

A kurd szárazföldi erőket az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció légicsapásai segítik a dzsihadisták elleni küzdelemben. A hónapok óta ostromolt Kobaniból január végén űzték el a kurdok a szélsőségeseket.

Eközben az OSDH arról is hírt adott, hogy a szíriai hadsereg négy légicsapást mért a dél-szíriai Deraa tartományban fekvő, felkelők kezén lévő Dzsasszem városára, a támadásban legalább 15 civil meghalt, és további huszonöten megsebesültek.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők ellen küzdő felkelők néhány hónapja kiterjedt offenzívát indítottak a hadsereg ellen a közel-keleti ország déli részén.

Deraában a felkelőknek az utóbbi időben több ízben is sikerült előrenyomulniuk, az ország többi részén azonban vereségeket szenvedtek el. Deraa tartomány nyugati részének túlnyomó többsége és Dzsasszem város környéke teljes egészében a felkelők ellenőrzése alá került.

A főváros, Damaszkusz közelében fekvő, felkelők kezén lévő Dúma városára ugyancsak légicsapást mért a szíriai hadsereg, a támadásban három civil meghalt és többen megsebesültek.

Több mint 200 ezer halottja van már Szíriában a közel négy esztendeje kezdődött polgárháborúnak, és csaknem hatmillió szíriai kényszerült elhagyni otthonát az erőszak miatt.