Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadisírgondozók találkozója Kasselben

Szöveg: Tóth Gábor alezredes |  2014. október 28. 7:28

Dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője, héttagú magyar delegáció élén, október 19-20-án, a németországi Kasselben, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge – VDK) székhelyén folytatott megbeszéléseket a német partnerszervezet képviselőivel.

A tárgyaló felek szakemberei egyeztettek a jelenlegi közös munkákról és a jövőbeni együttműködési lehetőségekről.
A német partnerszervezet – amely közel 600 alkalmazottja és több ezer önkéntese segítségével 45 ország 832 temetőjében mintegy 2,6 millió katona nyughelyét gondozza – méltán büszke nemcsak közel 100 éves múltjára, hanem arra is, hogy éves költségvetésének csak hozzávetőlegesen harminc százaléka származik állami támogatásból, a többit saját maga teremti elő. Elismerésre méltó az a szakmai munka is, melyet a szervezet PR-szakemberei végeznek annak érdekében, hogy támogatókat szerezzenek.

1595981429

A megbeszéléseken a magyar hadisírgondozók olyan működő modellel ismerkedhettek meg, amelynek egyes elemei – a helyi sajátosságokhoz igazítva – alkalmazhatóak a hazai környezetben is.

A delegáció tagjai láthatták például a partnerszervezet nyilvántartási és ügyfélszolgálati rendszerét, s ennek tanulmányozása során olyan módszerekkel találkoztak, amelyek adaptálását megvizsgálják annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudják a lakossági megkereséseket kiszolgálni.

A két szervezet képviselői az ifjúsági programok és stratégiák egyeztetésekor megállapodtak abban, hogy a VDK hadisírgondozó nyári táboraiban – ahol a több országból érkező diákok együtt dolgoznak, ismerkednek a közös történelemmel, közben nyelvet is tanulva – lehetőséget biztosítanak magyar tanulók részvételére is.

1595981430

A mindkét fél által sikeresnek ítélt szakmai egyeztetések végén a magyar hadisírgondozókat köszöntötte a VDK elnöke, Markus Meckel is. A pozícióját egy éve betöltő elnök méltatta az eddigi közös munkát és további támogatásáról biztosította a magyar felet.

Markus Meckel a tárgyalás végén örömmel fogadta el Hende Csaba honvédelmi miniszter meghívását, amelynek a közeljövőben eleget is kíván tenni.

1595981430

A delegáció a kasseli látogatást követően a Berlintől 40 kilométerre található Halbe-ba utazott, hogy megismerje a VDK brandenburgi tartományának munkáját és megtekintse az idén tavasszal átadott oktatási központot. A halbei katonatemetőben a második világháború közel huszonötezer áldozata nyugszik – katonák, civilek, szovjet kényszermunkások és az egykori NKVD lágerben elhunytak.

Oliver Breithaput tartományi elnök bemutatta a központ pedagógiai programját, amelynek keretében középiskolás diákoknak, katonáknak és tartalékosoknak tartanak előadásokat a hadisírgondozás jelentőségéről, valamint a temetőben nyugvók egyéni sorsain keresztül ismertetik a történelmi eseményeket. A közös együttműködés részleteinek kidolgozását követően magyar csoportokat is várnak a központba a közeljövőben.

1595981430


Fotó: a szerző felvételei