Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haditornák keleten

Szöveg: Smidróczki Róbert |  2014. április 23. 17:26

Az ország keleti megyéiben is sikeresen lezajlottak a „Honvédelmi Kötelék”-program versenysorozatai áprilisban. Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében összesen közel kétszáz középiskolás diák versengett egymással.

Idén tavasszal a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Kötelék Programiroda az ország összes megyéjében megrendezte a középiskolások számára meghirdetett haditorna-versenysorozatot. A „Honvédelmi Kötelék"-program célja az Önkéntes Tartalékos Rendszer, illetve a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állománya stabil, minőségi utánpótlásbázisának kialakítása. A program különös hangsúlyt helyez az egészséges életmód és a sport népszerűsítésére, melyre remek alkalmat biztosítottak a versenyek. Emellett a diákok végrehajthatták a honvédségi kiképzés egyes elemeit, így amennyiben a későbbiek folyamán a honvédséget választják életpályául vagy önkéntes tartalékosnak jelentkeznek, úgy a kiképzésük egyes elemeivel már most megismerkedhettek.

1595970913
A résztvevőknek egy, a honvédelmi ismeretekről szóló tesztet is ki kellett tölteniük

A három megye közül elsőként Borsodban mérkőzött meg egymással 10 középiskolás csapat április 2-án. Az öt versenyszám – katonai tereptan (tájfutás), kézigránátdobás, honvédelmi ismeretek teszt, légpuskalövészet, illetve fegyveres váltófutás – után, az első helyen a Szerencsi Középiskolai Kollégium tanulói végeztek.

A következő héten, április 9-én már a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban mérték össze ügyességüket a szabolcsi középiskolás diákok. Sajnos az időjárás nem fogadta kegyeibe a versenyzőket, hiszen a hideg idő mellett az egész napos eső is megnehezítette a feladatok végrehajtását. Ennek ellenére a fiatalok hallatlan lelkesedéssel vetették bele magukat a küzdelmekbe, melynek végén az Arany János Gimnázium tanulói emelhették magasba a győztes csapatnak járó serleget.

1595970913
Az egyik gyakorlati próba a tereptan volt

Szerencsére sokkal barátságosabb időjárási körülmények közepette került sor a versenysorozat Hajdú-Bihar megyei fordulójára április 16-án. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár sportpályáján ezúttal is izgalmas versenyt vívtak egymással a tanulók. Mondhatni, hogy a debreceni állomáson „papírforma" eredmény született, hiszen az első helyet a katonai középiskolaként működő Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium diákjai szerezték meg.

A versenyek megszervezéséért és lebonyolításáért a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szakemberei feleltek, a szükséges feltételek megteremtését pedig az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kijelölt állománya, illetve a megyei védelmi bizottságok biztosították.

Mind a három megyei megmérettetésről elmondhatjuk, hogy a gyerekek – az esetleges rossz időjárás ellenére is – élvezték a versenyszámok teljesítését, lelkesen és becsülettel végrehajtották a feladatokat, illetve már most megfogalmazódott bennük, hogy a legközelebbi „Honvédelmi Kötelék" -haditornára újból beneveznek.

1595970914
A legizgalmasabb versenyszám a fegyveres váltófutás volt

Fotó: MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság