Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadtörténeti és pályaorientációs előadás a határon

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2017. október 4. 16:06

Továbbra is érdeklődnek a határon szolgáló katonák munkája, valamint a Magyar Honvédség iránt a déli határ menti településeken élők. Ezúttal egy bajai középiskola felkérésére tartott pályaorientációs előadást az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék egyik katonája a napokban.

1596039613

A határvédelmi feladatot ellátó Kiss Balázs főhadnagy, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsokság (MH HFKP) tisztje rendhagyó történelemóra keretében hadtörténeti és pályaorientációs előadást tartott a bajai Berecki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Sportiskola meghívására.

Az MH HFKP Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztály tisztjéhez már beosztásából fakadóan is közel áll a történelem, csakúgy, mint a honvédelmi nevelés. A főhadnagy ezúttal a bácskai térség katonahőseit mutatta be a diákoknak. Szó esett Baja leghíresebb katonáinak, Türr István és Mészáros Lázár altábornagyok pályájáról és emlékhelyeikről, de az előadó kitért az iskola névadójának a részvételére is az 1848/49-es szabadságharcban.

1596039613

A tájékoztató második, pályaorientációs részében a 11. és 12. évfolyamos fiatalok a többi mellett megtudhatták, hogy szervezett keretek között milyen lehetőségek rejlenek a Magyar Honvédségen belül az érettségi bizonyítvány kiadásához szükséges 50 órás közösségi munka tekintetében. Az előadó felhívta a sport és rendvédelmi szakos diákok figyelmét az országosan megszervezett Honvédelmi Táborokra, valamint a katonai szolgálat különböző formáinak lehetőségeire.

Végül Kiss Balázs főhadnagy, a foglalkozáson résztvevő tanárokkal és diákokkal közösen felkereste az iskola egykori tanárainak és diákjainak első-, és második világháborús emlékművét, ahol felelevenítették a diákok családjában szolgált világháborús katonahősök emlékét. Az esemény Mészáros Lázár honvédelmi miniszter Rókus temetőben található sírjánál gyertyagyújtással zárult.

1596039614

A szervező pedagógus elmondása alapján a katonákra továbbra is nagy tisztelettel néznek fel a fiatalok. A folyamatos érdeklődést mutatja, hogy az eredetileg tervezett egy osztály helyett két teljes évfolyam közel 100 diákja volt kíváncsi az előadásra. Az oktatási intézmény vezetése szerint egyértelműen észrevehető a katonáknak a tanulókra gyakorolt pozitív hatása, ezért megvizsgálják annak lehetőségét, hogy az iskola milyen együttműködést köthetne a Magyar Honvédséggel a közösségi szolgálat kapcsán.

Fotó: Triznya Arnold törzsőrmester